Hrvatski radio

Radio Sljeme

10:11 / 28.08.2021.

Autor: Nikolina Devčić

Zagorci imaju jedinstvenu stazu za šetnju kroz krošnje u Zelenjaku

Zagorci imaju jedinstvenu stazu za šetnju kroz krošnje u Zelenjaku

Zagorci imaju jedinstvenu stazu za šetnju kroz krošnje u Zelenjaku

Foto: - / -

Zagorje ima novu turističku atrakciju. Uređen je multimedijski Centar za prirodu Zagorje u Radoboju te Staza kroz krošnje u Zelenjaku. Riječ je o projektu Zagorje ABECEDA prirode kojim se proširuje sadržaj prirodne baštine.

- Radi se o dvije najveće investicije u projektu koje smo provodili protekle četiri godine. Prošle godine smo završili stazu kroz krošnje, jedinstvenu posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenom području i dodatno smo multidemidijski uredili Centar za prirodu Zagorje u Radoboju - istaknula je  Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. 

U Centru za prirodu Zagorje je uređeno prizemlja, zamijenjena su unutarnja i vanjska vrata, izrađen je prezentacijski zid dvorane u prizemlju, adaptacija potkrovlja s multimedijskom interpretacijom te izgradnja prilaznog stubišta s podiznom platformom kako bi dostupnost bila jednaka za sve.

Centar za prirodu Zagorje prvi je objekt takve vrste u Krapinsko-zagorskoj županiji koji služi za prezentaciju prirodnih vrijednosti i ekološke mreže Natura 2000 kroz održavanje edukativnih radionica, predavanja i izložbi u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno. Troškovi uređenja i opremanja Centra za prirodu Zagorje vrijedni su 1.700.052,44 kuna.

Staza kroz krošnje Zelenjak duga je 125 metara s najvećom visinom od 5 metara. Duž same staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Značajnog krajobraza Zelenjak - Risvička i Cesarska gora. Staza kroz krošnje, zasad jedinstvena u Hrvatskoj, ovomu je poznatom biseru Zagorja, Zelenjaku, dodala vrijednost i doprinijela njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti. Ukupna vrijednost uređenja staze iznosi 1.645.348,68 kuna.

Detalje o projetu poslušajte u razgovoru s reportera Ivana Hlupića s Dijanom Hršak, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. 

 

 

Razgovor s ravanateljicom o novim projektima u Zagorju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.