Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb će nakon Milana Bandića do izbora voditi Jelena Pavičić Vukičević

28.02.2021.

09:23

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Iz Stranke rada i solidarnosti potvrdili su da će grad do izbora voditi dugogodišnja Bandićeva suradnica Jelena Pavičić Vukičević, jedna od dviju zamjenica gradonačelnika. Jelena Pavičić Vukičević ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju gradom i potpredsjednica je Stranke rada i solidarnosti.

Naime, u slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata, do izbora grad vodi netko od njegovih zamjenika.

Sukladno članku 93. Zakona o lokalnim izborima općinskom načelniku, gradonačelniku i županu, odnosno njihovim zamjenicima mandat prestaje po sili zakon smrću.
Kako je mandat prestao nakon isteka dvije godine, neće se raspisivati prijevremeni izbori za gradonačelnika, a dužnost gradonačelnika obnašat će zamjenik koji je na kandidaturi za izbor gradonačelnika, bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika, odnosno Jelena Pavičić Vukičević.

Mandat zamjenici gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika trajat će do stupanja na dužnost novog gradonačelnika, odnosno do dana prije prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora (članak 91. Zakona o lokalnim izborima).

Također, prema članku 40. d stavak 8. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika, pročelnik upravnog tijela nadležnog za službeničke odnose, dužan je bez odgode obavijestiti tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić obavijestila je danas, 28. veljače, ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu o početku obnašanja dužnosti gradonačelnika od strane Jelene Pavičić Vukičević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.