Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb city bez javne rasprave, nacionalni stadion u Blatu bez natječaja?

08.07.2019.

15:17

Autor: Magdalena Pongrac

Jurica Galoic/PIXSELL i Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL i Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Arhitekti i urbanisti javno su rekli "ne" novom nacrtu Generalnog urbanističkog plana o kojem će se prekosutra glasati na sjednici Gradske skupštine. Tvrde da je projekt "Zagreb city" u GUP unesen mimo procedure, ne poštujući Prostorni plan grada Zagreba, i traže novu javnu raspravu.

Iako je tek prije dva mjeseca u GUP-u osvanuo plan za premještanje Hipodroma, rušenje Velesajma i izgradnju megaprojekta "Zagreb city", javna rasprava o ovim značajnim promjenama nije provedena. Dok iz resornog gradskog ureda tvrde da ona nije potrebna, struka se s time ne slaže. Predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Tihomil Matković - Ta javna rasprava se mora dogoditi za takva velike promjene, jer ako gradimo najnoviji centar grada na području Novog Zagreba onda javnost i struka s time moraju biti detaljno upoznati. Nažalost, od ožujka, kad je ta priča krenula, pa do danas, od strane Grada je vrlo malo toga bilo iskomunicirano.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Željka Jurković, tvrdi da predložena prenamjena zelenih površina u GUP-u nije u skladu s, po hijerarhiji višim, Prostornim planom grada - Tražimo poštivanje zakonske i stručne procedure! Ako zakon vrijedi za sve građane ove države onda mora vrijediti i za pravne i fizičke osobe koje su uključene u izradu izmjena i dopuna GUP-a!

Osim spomenutog, tvrdi Matković, sporna je i izgradnja Nacionalnog stadiona na području Blata - Ono što smatramo da nikako nije dobro jest to da više nema natječaja za takav jedan bitni javni objekt. To znači da ćemo negdje vjerojatno kupiti gotov proizvod, cijeli stadion, kako god on izgledao. A on je dio nacionalnog identiteta, bitan je za Zagreb i državu i nedopustivo je da za njega nema natječaja!

U GUP-u su ukinuti i natječaji za Milerov brijeg, što može dovesti do prenapućenosti podsljemenske zone iznad Črnomerca, a Grad neprovođenjem javne rasprave pokazuje nepoštivanje struke, tvrde arhitekti. Od gradskih zastupnika traže da novi nacrt GUP-a na sjednici Gradske skupštine u srijedu ne podrže.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.