Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zagreb City jedan je od najgorih primjera planiranja priobalnog razvoja"

02.07.2019.

22:59

Autor: Krešimir Vešnik

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

"Zagreb City", poznatiji kao "Zagrebački Manhattan", već je dugo glavna tema u našem gradu. O projektu se raspravljalo i na javnoj tribini 29. međunarodne konferencije INURA koja okuplja brojne ljude iz cijelog svijeta koji se bave istraživanjem i društvenim akcijama usmjerenim na gradske teme.

"Ovo je vjerojatno jedan od najgorih primjera planiranja priobalnog razvoja koje sam ikad vidjela, a time se bavim već 10 godina. Šokirana sam.", oštra je bila jedna od sudionica tribine, Kate Shaw sa Sveučilišta u Melburneu - Ono što razumijem jest da Zagreb i Hrvatska nemaju industrijski plan: kakav će biti industrijski razvoj, kakav istraživački razvoj Hrvatskoj treba da bi omogućili vrijedne poslove za svoje ljude. Kakve stambene potrebe trebaju Zagrebu i Hrvatskoj? Kakve će biti trgovine, kakav ulični život, kakve će biti kulturne ponude? Mogućnosti za grad su ogromne te je potrebno donijeti odluku: Hoćemo li napraviti ono što Zagreb i Hrvatska trebaju ili ćemo napraviti ono što investitori iz Abu Dabija žele tamo vidjeti? 

Podsjetimo, investitor koji bi trebao realizirati zagrebački projekt isti je onaj koji je radio i "Beograd na vodi - To je projekt koji je došao iz tvrtke "Eagle hills" iz Abu Dhabija. Mi smo na osnovi istraživanja zaključili da je taj sličan projekt bio implementiran i u drugim zemljama Trećeg svijeta, Indiji, Nigeriji i slično, s puno gorim posljedicama i završetcima: nekada nikad nije ni završen, nekada se zemlja prodavala za budzašto iako nije ni pripadala investitoru - istaknula je Iva Čukić iz beogradskog kolektiva Ministarstvo prostora.

Tako je u beogradskom slučaju za potrebe projekta, između ostalog, mijenjan i Generalni urbanistički plan, a isto to bi se moglo dogoditi i u našem gradu.

Gradski će zastupnici na skupštinskoj sjednici sljedeći tjedan raspravljati o novom GUP-u za koji je javna rasprava provedena još 2017. dok su izmjene vezane za hipodrom i Velesajam na kojem bi se trebao graditi "Manhattan" naknadno uvrštene.

- Mi isto, struka, sada tek čitamo to sve i pokušavamo shvatiti o čemu se radi, ali se želimo i aktivno uključiti. Cijeli postupak izrade programa za arhitektonsko-urbanistički natječaj, kasnije detaljnog plana, obzirom na naše uvjete će trajat više mjeseci pa čak i godinu dana.  Tu je veliko pitanje i što rijeka Sava nije regulirana, a kreće se od toga kao da jest - rekao je profesor sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, Tihomir Jukić.

Hoće li gradski zastupnici podržati ovakav prijedlog saznat ćemo sljedeći tjedan, no sigurno će se "Manhattan" i dalje miješati uz druge gradske teme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.