Hrvatski radio

Radio Sljeme

Korlaet: "Obnova se miče s mrtve točke"

13.04.2022.

12:37

Autor: Mario Mihaljević

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Zagreb do ljeta postaje veliko gradilište kada je riječ o obnovi zgrada stradalih od potresa, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet gostujući u emisiji Radio Sljemena "Zagrebi po Zagrebu". Napomenuo je da se stvari po pitanju obnove miču s mrtve točke.

U Zagrebu će do ljeta biti otvoreno deset gradilišta za konstrukcijsku i tridesetak za nekonstrukcijsku obnovu zgrada stradalih u potresu, rekao je u programu Radio Sljemena zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet. Istaknuo je i da će Zagreb biti jedno veliko gradilište, a kada je obnova u pitanju, Korlaet je optimističan.


- Već je u tijeku 70 samoobnova, ove skele koje možete vidjeti po gradu, to su inicijative koje su građani sami digli kredit, i ušli u to naravno uz svu adekvatnu dokumentaciju očekujući da će onda dobiti povrat sredstava od Fonda za obnovu. Ja sam jako optimističan po pitanju obnove i smatram da su se stvari pomaknule s mrtve točke. - 


Korlaet je komentirao situaciju sa Zelenom tržnicom gdje OPG-ovci od Zagrebačkog holdinga čekaju lokaciju na kojoj će poslovati kad počne denivelacija Slavonske avenije. OPG-ovci tvrde da Grad, njima obećano zemljište kod jednog trgovačkog centra, planira prodati privatnom investitoru. No, Korlaet je potvrdio da Zagrebački holding nije prodao zemljište te kaže da u Gradu vode računa o Zelenoj tržnici.


- Na sastanku s Upravom Holdinga danas smo to adresirali i vjerujem da ćemo u najskorije vrijeme, prije početka radova, na Ledererovoj i Slavonskoj naći tu lokaciju. Ideja je da to bude na istoku grada, što bliže lokaciji gdje se nalazi sada. -


Kada je riječ o Jarunskom mostu, Korlaet podržava taj idejni projekt. Kaže da je njegova trasa ucrtana u Generalni urbanistički plan, no postoji problem s Vijećem gradske četvrti Trešnjevka Jug, u kojem smatraju da bi trasa bila preblizu Jarunskog jezera.


- U tom smislu, oni bi ga rado vidjeli malo zapadnije, to je produžena Vrapčanska ulica, bilo je i govora o tome da se most možda veže i na Petrovaradinsku ulicu, u svakom slučaju mi smo pokrenuli izmjene GUP-a, i vidjet ćemo što po tom pitanju možemo napraviti po pitanju trase. Jako nam je važno da se taj most dogodi, to je jedan od projekata koji bi značajno pospješio promet u tom dijelu grada-.


Korlaet je najavio otvaranje pješačke zone u Vlaškoj,  na potezu između Draškovićeve i Palmotićeve ulice, čije će otvorenje biti 28. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici