Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb dobio 17.850 brzih antigenskih testova za ustanove socijalne skrbi

09.12.2020.

06:55

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Zagreb dobio je 17.850 antigenskih testova koje će uz pomoć Crvenog križa distribuirati u 60 ustanova socijalne skrbi, od čega su 41 domovi za starije, najavila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Početak testiranja trebao bi biti vrlo brzo.

Tih 17.850 brzih antigenskih testova je prva količina za mjesec dana,  a nadaju se da će dobiti još testova, jer je to način kako spriječiti širenje koronavirusa u domovima za starije, u skupini koja je najranjivija, dodala je Galić, Nakon distribucije brzih antigenskih testova po domovima pristupit će se brzom testiranju djelatnika i korisnika domova. 

Galić je istaknula da će im testiranje puno pomoći jer trenutno od 196 zaraženih korisnika u domovima njih 50-ak nema nikakav simptom. Brzim testovima utvrdit će se je li neki korisnik ili djelatnik covid-pozitivan kako bi se pristupilo liječenju i sprječavanju širenja epidemije po domovima.  Ako je korisnik ili djelatnik doma sa simptomima, a brzi antigenski test pokaže da je negativan, šalju se na dodatno PCR testiranje kako bi se potvrdio negativan nalaz ili da se utvrdi da je eventualno pozitivan. 

Galić kaže da će početak provedbe testiranja ovisiti o tome kada će se organizirati u domovima, a očekuje da će to biti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da samo u gradskim domovima, od njih 11 na 18 lokacija, imaju u osam domova covid pozitivne na 11 lokacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.