Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb dobiva "Ekološku kartu"

25.04.2017.

14:09

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječ je o novom projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar" u kojemu sudjeluju Državni hidrometeorološki zavod, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada te Agronomski fakultet.

Stvaranje "Ekološke karte Zagreba" potpunosti financira grad, a sve u cilju unaprjeđenja zdravlja ljudi, ali i upravljanja životnom zajednicom. Naime, sustav senzora i mjernih stanica kontinuirano će bilježiti onečišćenje zraka, vode i tla u gradu.

"Ovaj će projekt predstavljati značajan iskorak u kvaliteti života svih građana grada Zagreba i jedinstven je, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi" naglasio je ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar.

U prvoj će godini projekt stajati gotovo 4 milijuna kuna, a tijekom tri godine njegova cijena bi trebala biti oko 10 milijuna, što je, prema riječima odgovornih, znatno manje nego što slični sustavi koštaju u Europi.

S ciljem očuvanja i unaprjeđenja okoliša, zdravlja i dobrobiti svih građana, Grad Zagreb kontinuirano provodi čitav niz ispitivanja i monitoringa zdravstvene ispravnosti okolišnih čimbenika. Rezultate ispitivanja koriste nadležni Uredi Grada u svojim područjima rada, a ovaj projekt, koji se kontinuirano priprema već godinu i pol dana, pomoći će Gradu u objedinjavanju podataka kako bi im olakšao rad.

Projekt će omogućiti Gradskoj upravi da, u slučaju prekoračenja maksimalno dozvoljene koncentracije mjerenih čestica, privremeno isključi promet u pojedinim dijelovima grada.

Projekt je jedinstven u svijetu zbog toga što će Ekološka karta Grada Zagreba biti dinamična te će se realizirati u startu kroz trogodišnje praćenje najvažnijih parametara u zraku, tlu i vodi.  

Osim gradskih institucija karta će biti dostupna i svim građanima, prvo na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", a onda i kao mobilna aplikacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.