Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb domaćin svjetske šahovske elite

25.06.2019.

09:51

Autor: Nikolina Devčić

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / -

U Muzeju Mimara popodne će biti svečano otvoren Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu. Do 8. srpnja sudjelovat će 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja, a natjecanje će otvoriti premijer Andrej Plenković.

To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi puta u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak - Norvežanin Magnus Carlsen.
Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu - Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagraveiz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian  iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači. 

Završni čin ove svečanosti biti će simbolično povlačenje prvog poteza Andreja Plenkovića u partiji s Magnusom Carlsenom na venecijanskom šahu iz 16. stoljeća.

Turnir će se od 26. lipnja igrati u prostorijama Novinarskog doma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.