Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb doživljava "toplinsku renesansu". U tijeku je veliki projekt zamjene vrelovodne mreže

16.08.2022.

15:39

Autor: Radio Sljeme

Dotrajala vrelovodna mreža

Dotrajala vrelovodna mreža

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

U Zagrebu traju opsežni radovi na zamjeni vrelovodne mreže vrijedni 700 milijuna kuna, od čega je 421,5 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije. 

Radovi su planirani u 27 zagrebačkih naselja, a riječ je o ukupnoj kilometraži od 68,5 kilometara, rekao nam je direktor Pogona toplinske mreže Danijel Bizek.


- S obzirom da vrelovod ima polaznu i povratnu cijev, radi se zapravo o 137 kilometara cjevovoda. To vam je otprilike udaljenost od Zagreba do Fužina, Brinja odnosno do Okučana - slikovito je opisao Bizek.

 

Radovi na zamjeni vrelovodne mreže trebali bi biti gotovi tijekom iduće godine. Intenzivni radovi još traju na Vrbiku, Krugama, Donjem gradu, Folnegovićevom naselju, Sigetu i Trnskom gdje će građani povremeno ostajati bez tople vode - najviše do tri tjedna u komadu. No moguća su i odstupanja.


- Nažalost, pojedina naselja koja su vezana na magistralu gdje traju radovi, a koji nisu direktno vidljivi, ponekad ostaju bez tople vode više puta. To se recimo dogodilo Dugavama gdje su bez tople vode ove godine ostali u dva navrata. Nažalost, ne postoje obilazni cjevovodi kojima bi s tehničke strane ljudima mogli osigurati toplu vodu tijekom radova - istaknuo je Bizek.


Iz Toplane mole sugrađane za strpljenje te poručuju kako je u pitanju povijesni projekt koji će u konačnici dovesti do smanjenog broja hitnih intervencija te do sigurne i kontinuirane isporuke toplinske energije. 


Aktualan popis obustava po ulicama pogledajte na ovoj poveznici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici