Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb drugi najzagađeniji grad na svijetu

01.11.2021.

12:41

Autor: Anamarija Knezović Kaurić, Nikolina Devčić

foto: NZJZ "dr. A.Štampar"

foto: NZJZ "dr. A.Štampar"

Foto: - / -

Zagreb je danas među svjetskim gradovima s najzagađenijim zrakom. Javlja to švicarski portal IQAir. Držimo drugo mjesto na tom neslavnom popisu - prvi je pakistanski grad Lahore, a treći Delhi u Indiji.

Kao i proteklih dana, najgori onečišćivač u hrvatskoj metropoli takozvane su fine čestice, kojih je trenutačno gotovo 12 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije.

Na onečišćenje utječu promet, industrija, sezona grijanja, ali i magla, rekla je profesorica s Geofizičkog odsjeka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu Zvjezdana Bencetić Klaić.

- Zadnjih dana imamo stabilnu meteorološku situaciju s vrlo slabim vjetrom, s maglama, znači, sa zrakom koji je velike gustoće i nalazi se u blizini Zemljine površine i to su situacije u kojima su povoljni uvjeti za porast koncentracija onečišćujućih tvari. 

A što su to lebdeće čestice i koje su opasne profesorica objašnjava.

- Lebdeće čestice su sve sitne čestice prašine ili kapljice koje su raspršene u atmosferi. Izuzetno je važno kojeg su kemijskog sastava, ali i veličine. One sitnije su opasnije jer ulaze dublje u dišni sustav pa i krvotok.

Voditeljica službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, dr.sc Adela Krivohlavek kaže da nema razloga za paniku jer se zbog ovakvih vremenskh prilika svake zime povećava koncentracija lebdećih čestica. Ističe da ovo nije izvanredna situacija, ali građanima daje  savjete. 

 - Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan - naglašava Krivohlavek.

Povišene vrijednosti lebdećih čestica češće su u jutarnjim u odnosu na popodnevne sate, a njihova se koncentracija lako može provjeriti u realnom vremenu na stranici ekokartazagreb.stampar.hr.

Onečišćenje Zagreb

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.