Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb i u prva tri mjeseca bilježi turistički rast

13.03.2019.

14:38

Autor: Mia Majić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagreb nastavlja bilježiti sjajne turističke rezultate. Pokazali su to statistički podaci za veljaču u kojima je broj noćenja porastao za 13 posto, a broj dolazaka za 12. O svemu tome te o nadolazećim gradskim manifestacijama razgovarali smo s direktoricom turističke zajednice Martinom Bienenfeld.

Izraženi nacionalni problem turističke sezonalnosti čini se ne vrijedi i za Zagreb. Da je naš grad vrlo atraktivno odredište tijekom cijele godine potvrđuju sjajni turistički rezultati za prva tri mjeseca koji bilježe porast kako broja dolazaka tako i gostiju koji su odlučili i prespavati u našem gradu.Točne brojke otkrila je direktorica turističke zajednice Martina Bienenfeld. -Drugi mjesec je bio izuzetno uspješan, imali smo dvanaest posto povećanje u dolascima te trinaest u noćenjima, a i prvih deset dana trećeg mjeseca grabi također sjajno i to povećanjem dolazaka od pet posto te povećanjem noćenja od 22 posto, otkrila je. 

Najlojalniji gosti i najveći potrošači su tradicionalno Amerikanci. Za to za Zagreb najvjernije turističko tržište najzaslužnija je sjajna promocija koja je bitno drukčija od one koja se nudi europskom tržištu. -Mi nemamo veliki proračun, on je veoma ograničen pogotovo za američko tržište, ali iako je tako vodimo direktne "jedan na jedan" sastanke s turoperatorima i agencijama koji prodaju destinaciju na tržištu i čini mi se da se upravo Zagreb najbolje prodaje, uvjerava Binenfeld. 

Osim, gostiju iz SAD-a u prva dva mjeseca najveći porast broja dolazaka bilježe gosti s dalekoistočnog tržišta. -Već sada u prva dva mjeseca bilježimo povećanje iz Kine od 50 do 60 posto što je naprosto nevjerojatno, objašnjava direktorica. 

A, magnet za goste, svakako su i dvije uspješne gradske manifestacije. Lipanjski "In music festival" te "Festival svjetla" koji nas očekuje sljedeći tjedan, a koji će za razliku od prošlogodišnjeg festivala trajati duže, istaknula je Bienenfeld. -Ono što je bila praksa naših posjetitelja In music festivala prošlih godina je ta da da su produživali svoje godišnje odmore i tako ostajali duže ne samo u Zagrebu nego u Hrvatskoj, a što se tiče Festivala svjetla ove godine će trajati pet dana, a imat ćemo tri instalacije kineskih lanterni, ove godine sve je nekako u znaku Kine zbog godine kulture turizma i kulture između dvije zemlje, lanterne će biti vrlo zanimljive ne samo za starije, nego i za mlađu populaciju, a osmislili smo jako lijepu šetnju uz efekte kroz Gornji grad - najavila je. 

Sudeći po dosadašnjim rezultatima u prva tri mjeseca te prema najavama za predstojeći ljetni, vršni dio sezone, Zagreb čeka još jedna sjajna turistička godina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.