Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je dobio novi digitalni mamograf

17.10.2016.

16:06

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rak dojke već je duže vrijeme po pojavnosti najčešća vrsta karcinoma kod žena. U sklopu provedbe Programa preventivne mobilne mamografije Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ opremljen je najsuvremenijim digitalnim mamografom.

Provedba programa započela je prije 12 godina, a godišnje se u Gradu Zagrebu mamografski pregleda oko 4 i pol tisuće žena. Novi digitalni mamograf trebao bi ženama omogućiti precizniju i ugodniju pretragu, a njegovo postavljanje financirao je Grad Zagreb. Voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Vanja Tešić: Za razliku od analognih koje smo prije imali, omogućava digitalnu obradu slike, niže doze zračenja i puno ugodniji pregled ženama.

Cilj Programa preventivne mobilne mamografije je otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi, kad su dijagnostika i liječenje jednostavniji i puno uspješniji. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Zvonimir Šostar: Mi smo mobilnom mamografijom obuhvatili žene u dobi prije pedesete godine i iza šezdeset devete, dakle one koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom. Bez uputnice, bez plaćanja, uz prethodnu najavu, idemo i po gradu.

U gradu Zagrebu od raka dojke umre više od dvjesto žena godišnje, a na razini cijele Hrvatske više od tisuću. Iz Zavoda poručuju kako je rak dojke u velikom postotku izlječiv ukoliko se uoči na vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.