Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je dobio prvi Stolperstein - kamen spoticanja za Leu Deutsch

01.10.2020.

15:54

Autor: Boris Bogić

R.S.

R.S.

Foto: - / -

U Gundulićevoj ulici postavljen je prvi Stolperstein - kamen spoticanja - u znak sjećanja na žrtve ustaškoga i nacističkoga režima. Centru za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust i Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel cilj je vratiti žrtvama identitet.

Kamen je postavljen u pločniku ispred kućnog broja 29 gdje je živjela najmlađa glumica, pjevačica i plesačica Lea Deutsch, koja je sa samo pet godina stala na daske HNK-a.

Rođena je 1927, a ubijena 1943 u stočnom vagonu na putu za Auschwitz.
Ravnateljica centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović, rekla je da se ovim činom želi humanizirati žrtve Holokausta.

- Time im dajemo kamen s njihovim imenom, datumom rođenja, mjesto od kuda su odvedeni u logore i najčešće u njima ubijeni -

A Jasminka Domaš iz Židovske zajednice Bet Israel naglasila je edukativni značaj ovog događaja - Da ljudi kada prolaze pogotovo mlađi naraštaji, da stanu i možda pitaju nekog tko ovdje stanuje tko je bila Lea Deutsch -

Projekt Stolperstein 90-ih godina prošlog stoljeća pokrenuo je njemački umjetnik Gunter Demnig i u europskim je metropolama danas više od 75.000 spomen-pločica.

Postavljanjem prvog kamena spoticanja Zagreb se priključuje europskim gradovima, a do kraja godine bit će ih postavljeno ukupno 20.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.