Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je dokaz da je važno ulagati u civilnu zaštitu

03.03.2023.

12:53

Autor: Mario Mihaljević

Važnost civilne zaštite

Važnost civilne zaštite

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

"Civilna zaštita i klimatske promjene", tema je okruglog stola u organizaciji Grada Zagreb u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite. U tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite, raspravom se željelo doznati na koji se način Zagreb možemo što bolje pripremiti na klimatske promjene. 

Sustav civilne zaštite od velikog je interesa za svaku zemlju i njenu sigurnost. Djeluje kako bi zaštitio građane i imovinu od posljedica velikih nesreća i katastrofa. Procjena rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba govori da metropoli mogu zadesiti potresi, poplave, industrijske nesreće, ekstremne temperature i pandemije. 


Zagreb je spreman za sve izazove, napominje pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Andro Pavuna


-Zagreb je iznimno spreman, ali uvijek može bolje, zato smo se i našli da sa stručnom i akademskom javnošću, porazgovaramo što mi možemo učiniti. Naše operativne snage možemo puno više uvježbati u tome da budu spremni za takve aktivnosti, i da postoji decentrazilirano upravljanje njima. 


Koliko je važna civilna zaštita pokazao je zagrebački potres, kada su njeni pripadnici među prvima izašli na teren, ali i nedavni potres u Turskoj, rekao je pročelnik ureda civilne zaštite Zagreb Damir Pilček. 


-Upravo događaji koji nam se događaju, ne samo u našoj zemlji nego i u našem okruženju, pokazuju važnost civilne zaštite. Zadnji potres koji je zadesio Tursku i koji je bio prava katastrofa, bio je pokazatelj da smo bili među prve tri države, koje su poslale svoju civilnu zaštitu-. Potreba ulaganja države u sustav civilne zaštite od iznimne je važnosti, kako bi svaku klimatsku promjenu. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.