Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je jedini uspio zaustaviti trend pada novorođenih

06.09.2021.

15:05

Autor: Nikolina Devčić

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Zabrinjavajući demografski trend pokazuje da se u Zagrebu ove godine u školu upisalo oko 200 prvašića manje nego inače. Demografi upozoravaju da se moraju uvesti konkretnije populacijske mjere te dobro osmišljenja politika useljavanja.

U zagrebačke osnovne škole upisano je 8 014 prvašića, od čega njih 7 680 u redovnim školama kojima je osnivač Grad Zagreb. Kada se ti podaci uspoređuju s prethodnom školskom godinom, 191 učenik manje pohađat će redovnu školu, odnosno 140 ih je manje ukupno.

- To je zabrinjavajuće, ali kada se tome još doda da Hrvatska gubi na godišnjoj razini između 7000 i 9000 učenika osnovnih i srednjih škola, dakle to su djeca koja su sa svojim obiteljima iselila iz Hrvatske, svi ti pokazatelji nam pokazuju silinu iseljavanja, osim toga kada se pridoda nevjerojatan prirodani pad na godišnjoj razini, to mora zabrinuti - govori demograf Stjepan Šterc.

Zagreb je specifičan u odnosu na ostatak zemlje, ljudi se doseljavaju iz manjih sredina zbog posla i boljih prilika pa broj stanovnika čak i raste, no to ne znači da možemo biti zadovoljni

- Zagreb privlači stanovništvo cijele Hrvatske, ali ta centralizacija prazni ostale dijelove Hrvatske - kaže Šterc.

Ovaj demograf još je jednom kritizirao odluku o obustavi mjere roditelj-odgojitelj i argumente vladajućih u Gradu, da se zbog te skupe mjere nije rodio veći broj djece

- Oni misle da ništa nije napravljeno, oni misle da se trebao roditi veći broj djece. Zašto ne pokažu parametre? Kad imaš izrazito negativane trendove prirodnog pada, već zaustavljanje pada je izuzetno pozivitan korak.

Šterc dodaje da je Zagreb jedini uspio zaustaviti pad broja novorođenih u odnosu na druge velike gradove, što se mora uzeti kao pozitivan podatak. Državi poručuje da odmah uvede konkretniju populacijsku politiku koja potiče rađanje, ali i model za useljevanje stanovništva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.