Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je na dnu ljestvice po kompetitivnim nabavama

11.10.2017.

13:16

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za mirovne studije i Centar za istraživanja korupcije objavili su podatke da se u zadnjih pet godina u gradu Zagrebu na javnim natječajima moglo uštedjeti 2,6 milijardi kuna. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako se o tim informacijama mora izjasniti nadležni ured.

Zagreb je na dnu ljestvice europskih glavnih gradova po kompetitivnim nabavama, a od istraživanih gradova samo Varšava ima viši udio nekompetitivnih nabava. 2,6 milijardi kuna, iznos je koji je u posljednjih pet godina Grad izgubio putem nekompetitivnih javnih natječaja. Rezultat je to istraživanja koje su proveli Centar za mirovne studije i budimpeštanski Centar za istraživanje korupcije na analizi javnih nabava Grada Zagreba i zagrebačkog Holdinga u periodu od 2011. do 2016. godine. Analizirani su podaci iz 6 tisuća ugovara sklopljenih kroz procedure javne nabave.

Ono što su rezultati jest da u promatranom periodu imamo značajan udio natječaja u kojima je ugovor sklopljen na temelju samo jedne ponude. Udio nekompetitivnih javnih nabava podudara se s izbornim procesom, rekla je Benčić te zaključila kako je procijenjeni ukupni društveni gubitak iznosi 2 milijarde i 600 milijuna kuna, čemu je ekvivalent gotovo osam proračuna Grada Vukovara.

Gotovo 34 posto javnih natječaja završava s jednim ponuđačem, a zagrebački su natječaji, natječaji s visokim koruptivnim rizikom, pokazali su rezultati provedenog istraživanja. Njih je u emisiji "Zagrebi po Zagrebu" prokomentirao gradonačelnik Milan Bandić:

Gospođa Danijela Habijanec vodi Ured za nabavu i ona je odgovorna da postupa po zakonu. Nakon ovih će se informacija nadležni ured o tome izjasniti, nakon toga eventualno mogu komentirati, a prije toga ne mogu komentirati, rekao je Bandić te nastavio kako ne mogu oni utjecati na to koliko će na javni natječaj stići ponuda.

Poručio je i kako će nadležne službe provjeriti je li bilo koruptivnih radnji prilikom provedbe javnih natječaja.

Ukoliko bude ikakvih odstupanja, protuzakonitosti ili nepodopština kad je u pitanju zakon o javnom nadmetanju, snosit će posljedice oni koji su to napravili, poručio je Bandić.

Javni natječaji u Gradu provode se s niskim intenzitetom tržišne utakmice, a na njih se javljaju isti ponuđači jer znaju da će baš oni dobiti posao, zaključili su iz Centra za mirovne studije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.