Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je naš: nacrt Plana za gospodarenje otpadom nije dovoljno jasan!

16.02.2018.

15:58

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je iznesen nacrt prijedloga Plana za gospodarenje otpadom građani i oporba izrazili su negodovanje njime. Smatraju kako su planirani centar za gospodarenje otpadom koji bi trebao biti izgrađen u Resniku te kompostana u Brezovici prijetnja zdravlju građana, ali i ugroza za okoliš.

Zastupnik Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" komentirajući nacrt Plana za gospodarenje otpadom rekao je kako se u njemu ne spominje tehnologija kojom će se otpad zbrinjavati, a upozorava i na moguće spaljivanje otpada za koje smatra da će ugroziti okoliš.

Što se tiče same tehnologije, to će biti studijom definirano, međutim, u planu postoje u nekim dijelovima odredbe koje kažu da će se ostatak otpada suspaljivati čime se prejudicira kako će to biti neka tehnologija koja će uključivati spaljivanje u cementarama i elektranama što je nama iz "Zagreb je naš" neprihvatljivo. Mislimo da takva tehnologija nije dobra, da nije dobra za okoliš, rekao je Tomašević.

Mještani Novog Zagreba osobito negoduju zbog kompostane za koju vjeruju da će zagaditi zrak i prirodne resurse pitke vode.

Osvrnuo se i na planiranu izgradnju kompostane u Brezovici, ali i na mulj od pročistača otpadnih voda koji se odlaže na pristupnu cestu u istočnom dijelu Zagreba, nakon što je otkriveno da je prethodno deponiran na međimurskim poljima.

Što se tiče same kompostane, ukoliko ona bude izvedena po pravilima struke i s najboljom tehnologijom, ona ne bi trebala predstavljati nikakvo lokalno zagađenje. Međutim, opet je pitanje je li to najbolja lokacija i hoće li to doista biti po pravilima struke, rekao je Tomašević.

Osvrnuvši se na problem mulja istaknuo je kako se on trebao riješiti još kad se pročišćivač otpadnih voda gradio, budući da je tada trebalo ugraditi anaerobne digestore koji bi bili minimalna dodatna investicija, a koji bi smanjili količinu otpadnog mulja koji nastaje na pročišćaču za 90 posto godišnje.

Raspravljajući o odlukama o komunalnom redu na Gradskom je odboru iznesen i prijedlog da se spremnici za otpad koji se nalaze na javnim površinama ograde kako bi se spriječilo njihovo iskorištavanje. Međutim, nije odgovoreno na pitanje kako će se riješiti pitanje spremnika u centru grada, a Tomašević je umjesto žičanih ograda predložio zaključavanje kanti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.