Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb je spreman na mogući potres

29.01.2020.

13:11

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

U našem gradu prošle je godine bilo gotovo 17 100 intervencija operativnih snaga civilne zaštite. Podaci su to Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama iz kojeg su i napravili Plan zaštite i spašavanja na Žitnjaku. Osvrnuli su se i na opasnosti od mogućeg potresa, ali i koronavirusa.

Nesreće koje uključuju opasne tvari središte su Vanjskog plana zaštite i spašavanja u Industrijskoj zoni Žitnjak kojeg je izradio Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Njime su uključena i postrojenja HEP-Proizvodnje, JANAF-a i INA-e, govori pročelnik Ureda Pavle Kalinić - Posebno su obrađeni kratkoročni žurni postupci i mjere koje se trebaju poduzeti odmah te postupci i mjere koje se provode kasnije u periodu do potpune sanacije. U Planu se nalaze i karte zona  i smjerova evakuacije stanovništva u slučaju nesreće.

Prošle je godine u našem gradu bila 17 091 intervencija operativnih snaga civilne zaštite, objašnjava Kalinić - Ukupno je odrađena 3 971 vatrogasnih intervencija. Povećan je broj zabilježen 13. i 14. svibnja za vrijeme olujnog nevremena. Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba prošle je godine imao 13 018 intervencija. Hrvatska gorska služba spašavanja - Zagreb u ovom je peroidu imala 102 intervencije na području Medvednice i grada.

Nakon jučerašnjeg poresa koji je zatresao i naš grad, postavlja se pitanje spremnosti za takve situacije - Zagreb ima više od 750 ljudi obučenih za izvlačenje iz ruševina - rekao je Kalinić.

U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva,Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" vezano za praćenje širenja koronavirusa na našem području, zaključuju iz Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.