Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zagreb je 'zlatna koka' zaštitarskog biznisa"

14.02.2020.

13:43

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

"Naš je grad zlatna koka za zaštitarski biznis", poručuje gradski zastupnik Renato Petek. Osvrnuo se na informacije da je tvrtka supruga pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić, Matije Jozića, potpisala višemilijunski ugovor s Gradom. Petek se pita: Je li riječ o nepotizmu?

Prošle je godine naš grad na privatne zaštitarske usluge potrošio 40 milijuna kuna. Od tog iznosa 55 posto udjela ima tvrtka Bilić-Erić kojoj je suvlasnik suprug pročelnice za gospodarstvo, Matija Jozić, istaknuo je Renato Petek - Ono što sam ja dobio kao mišljenje Povjerenstva za sukob interesa je da se pročelnica trebala jasno izuzeti na bilo koji način iz svog segmenta djelovanja. Takve poslove ne može uvijek dobivati ta tvrtka.  

Petek je naveo jedan od projekata na kojem je sudjelovala Jozićeva tvrtka prošle godine - Sjećate se situacije kada su se romske obitelji useljavale u Novi Petruševec? Tada je pročelnica Jozić došla u pratnji sa zaštitarima iz tvrtke "Bilić-Erić". Ta je usluga građane koštala 581 200 kuna.   

Nije tvrtka supruga gradske pročelnice jedina koja posluje s Gradom, napominje Petek. Problem je u tome na koji se način raspisuju natječaji za zaštitarske usluge. On podsjeća na Holdingov model natječaja - Nekada se radilo da se, npr. za svaku frakciju otpada raspisivao poseban natječaj. Tako su i manje tvrtke imale priliku prijaviti se i dobiti kakav posao s Gradom. U zadnje tri godine svi poslovi se daju na način da se može prijaviti zajednica ponuditelja koji se moraju međusobno dogovoriti o svojim udjelima i pravima.

Većinu poslova koji su dodijeljeni privatnim zaštitarskim tvrtkama, Grad je mogao sam obaviti. Ovako je, zaključuje Renato Petek, Grad te poslove puno skuplje platio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.