Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb korak bliže tituli "Eko grada"?

19.04.2018.

15:19

Autor: Mia Majić

Grgur Zucko/PIXSELL

Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: - / -

U sklopu projekta " Zagreb-zeleni grad" predstavljena je tehnologija kojom bi se u budućnosti trebali čistiti motori vozila i tako smanjiti emisije štetnih plinova. Riječ je o pilot projektu na kojem će biti testirano 100 motora vozila.

Naš grad vlasnik je jedinstvene tehnologije u svijetu koja bi trebala smanjiti rastući problem zagađenja zraka i tako poboljšati kvalitetu života građana.  Kako je došlo do ideje objasnio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar Zvonimir Šostar. Kako je naša socijalno ekonomska situacija takva kakva je i ne možemo posebno braniti ulaske automobila u grad kao što je to učinio Frankfurt ili Stuttgart, ovo je jedini način i jedini projekt koji je čisto ekološki i jedino tako ćemo smanjiti emisije plinova preko 20 posto te tako poboljšati kvalitetu života u Zagrebu, naglasio je.

Uz to uređaji bi trebali koristiti i očuvanju motora dodao je Šostar. Ono što će biti benefit za naše sugrađane sasvim sigurno je produljenje vijeka trajanja motora, smanjenje potrošnje od 10 do 15 posto ovisno o vrsti motora, smanjena buka te smanjenje vibracije motora, zaključio je Šostar.

A možemo li govoriti o Zagrebu kao zelenom gradu dok imamo pretrpane kontejnere i divlja odlagališta te je razvrstavanje otpada još uvijek daleko od europskog standarda? Pitanje je to koje su novinari postavili gradonačelniku Milanu Bandiću na što je on odgovorio da se ponajprije građani trebaju pobrinuti da odvajaju otpad kod kuće. Mi ćemo se pobrinuti da mi ne budemo u deficitu s posudama, no još uvijek je veći deficit u navikama građana, istaknuo je gradonačelnik. 

S obzirom na to da u gradu divlja odlagališta otpada još uvijek postoje i da se Zagreb bori s odvajanjem i s odvozom otpada, to ga još uvijek udaljava od titule "eko grada", no ovaj projekt zasigurno će pridonijeti da u budućnosti bude barem korak bliže tom cilju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.