Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu

15.10.2015.

10:19

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudjelovanje glavnoga grada Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. organizirano je uz interaktivni program koji oslikava Zagreb kao grad sa milijun srca čija se energija objedinjava i tematizira kroz četiri ekologije, odnosno, glavne teme: Voda, Priroda, Grad i Ljudi, stoji u priopćenju iz Grada.

Podsjećaju, da iako Hrvatska ove godine ne sudjeluje na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu, a napori Grada Zagreba da preuzme cjelokupnu organizaciju i sudjelovanje nažalost nisu urodili plodom, Zagreb se ipak, zahvaljujući gradonačelniku Milanu Bandiću i odličnim odnosima s institucijama u Italiji, uspio uključiti u završnicu ovog važnog svjetskog događaja koji traje do 31. listopada i koji je okupio 145 država svijeta na temu Prehranjivanje planeta, energija za život.

Zagreb se predstavlja kao grad kojega snažno oblikuje prisutnost vode, grad što ga karakterizira bio - raznolikost te kao grad tržnica visoke identifikacijske vrijednosti. Zagreb je i grad vitalne energije, neponovljivog identiteta i šarma što su ga stoljećima ugrađivali Zagrepčani - otvoreni, srdačni i druželjubivi.

U središtu pozornosti izložbenog prostora je „živo“ stablo graba koje predstavlja zagrebačke šume i prirodu kao izvor svježeg zraka šireg područja. Kretanje u prostoru ide u smjeru kazaljke na satu i tu će posjetitelji razgledati plakate s informacijama o Zagrebu. Prva točka je upoznavanje s ENERGIJOM Zagreba i njegovim ekologijama. Sljedeće četiri točke su upoznavanje sa svakom ekologijom pojedinačno, krenuvši od VODE prema PRIRODI s jedne strane te GRADU i LJUDIMA s druge strane prostora. U pozadini svega bit će prostor organiziranih događanja gdje posjetitelji mogu sjesti, zadržati se i sudjelovati. Po obodu postava su „oblaci“ balona koji zaokružuju prostor i čine ga cjelinom.

U nedjelju, 18. listopada, u reprezentativnom Auditoriumu milanske izložbe, gradonačelnik Milan Bandić obići će zagrebački izložbeni prostor u društvu sa senatorom Aldom Di Biaggijem i zamjenicom talijanskog ministra zaštite okoliša Barbarom Degani.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.