Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb najbolji grad po kvaliteti života

18.10.2019.

14:56

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Naš grad najbolji je grad po kvaliteti života u Hrvatskoj. Nagrada je to koju dodjeljuje portal Gradonačelnik.hr, Jutarnji list te agencija Ipsos na temelju odluke stručnog žirija i ankete građana. Zagreb je pobijedio, između ostalog, zbog niske razine nezaposlenosti.

Još je prije dva tjedna naš grad dobio nagradu za najbolji veliki grad po kvaliteti života u državi, i to na temelju 29 kategorija - Zagreb prednjači po prosječnom dohotku po stanovniku, po bruto plaći po zaposlenom, po prosječnoj zaposlenosti per capita, po niskoj stopi nezaposlenosti i niskoj stopi siromaštva, po efikasnosti uprave, po efikasnosti stipendije i školarina po stanovniku, po visini sufinanciranja cijene prijevoza, po broju visokoobrazovanih stanovnika   - istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Osim po razvoju turizma, kulture i sporta, iz Grada su se, između ostalog, pohvalili i time da Zagreb sudjeluje jednom trećinom u ukupnom BDP-u države. Navode da potiču razvoj poduzetništva zbog čega je u našem gradu i najveći broj obrtnika u zemlji, njih oko 16 i pol tisuća.

- Mi imamo samo tri temeljne zadaće: istinski servis građana; istinska logistika poduzetnicima; i zadaća da "Zagrebački Holding" servisira građane javnom uslugom na vrijeme i da što manje korigiramo cijene - napomenuo je Bandić.

Stručni žiri odluku o pobjedniku donio je i na temelju mišljenja građana koje smo pitali slažu li se da je Zagreb najbolji grad za život u Hrvatskoj - Ne znam. Ali baš sada hodam Zrinjevcem i razmišljam da svatko tko smatra da nešto vrijedi u ovoj zemlji želi ipak živjeti u Zagrebu - rekla je jedna sugrađanka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.