Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zagreb nije spreman za Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom"

17.11.2017.

12:45

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom i formalno je ogolila sliku vrlo loše situacije u ovom sektoru, istaknuli su na konferenciji za novinare u zagrebačkom HSLS-u, uoči tematske sjednice Gradske skupštine u ponedjeljak

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom sada je i formalno ogolila sliku vrlo loše situacije u sektoru gospodarenja otpadom , tvrde u zagrebačkom HSLS-u. Na konferenciji za novinare tvrde da grad Zagreb ne zadovoljava niti jedan postavljeni cilj u ovom sektoru. 

Od svih točaka o gospodarenju komunalnim otpadom u Gradskoj skupštini, u posljednih 8 godina niti jedna nije privedena kraju. Zahtjev za  tematskom sjednicom koja će se održati u ponedjeljak nije tražila gradska vlast, već klubovi u gradskoj skupštini što nam daje pravo na sumnju kaže Vladimir Andrić, v.d predsjedsjednik zagrebačkog HSLS-a. 

Grad Zagreb nespremno je dočekao primjenu Uredbe koja je donesena u svibnju ove godine, 6 mjeseci prije nego što se počela primjenjivati. Predsjednik odbora za zaštitu okoliša HSLS-a  Mirko Budiša postavio je pitanje  zašto do sada nisu uređeni zeleni otoc, posebna sabirna mijesta, izgrađena reciklažna dvorištai zašto građanima nisu podijeljene posude.

Budiša podsjeća da zbog neispunjavanja obaveza o komunalnom otpadu, Europka komisija može podnijeti tužbu protiv grada Zagreba, koji bi u tom slučaju morao plačati penale u iznosu od 270 tisuća eura mjesečno.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.