Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze"

21.10.2020.

13:42

Autor: Mario Mihaljević

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak upozorio je da Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, a gradonačelnika Milana Bandića prozvao zbog "rasipničke" politike grad gura u financijski ponor.

Stojak je na konferenciji za novinare rekao da, nakon 1,3 milijardi kuna minusa u lanjskom gradskom proračunu, Gradska uprava i Holding na narednu sjednicu Skupštine šalju sporazume o međusobnom reguliranju financijskih obaveza, koje iznose više od 370 milijuna kuna.

Šalju ih, tvrdi, jer Zagreb nije u stanju financirati preuzete obaveze te ih prebacuje na 2021. i 2022. Radi se, kaže, o raznim projektima koji se tiču gradnje škola, ambulanata, svih neplaćenih računa koji su dospjeli na naplatu, a vezani su za usluge Čistoće, Zrinjevca, Zagrebačkih cesta, itd.

-Kasni se s plaćanjem obveza i moramo biti jako zabrinuti za financijsko stanje Zagreba. Radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika Milana Bandića grad će doći i pada u financijski ponor, kreće jedna apsolutna financijska katastrofa jer Zagreb nema novaca za svoje obveze-, naglasio je Stojak.

Osim neplaćanja računa Holdingu i ZET-u, naveo je da Zagreb redovno ne isplaćuje plaće svojim djelatnicima. Ovaj mjesec plaća je djelatnicima Gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, vrtića kojima je Zagreb osnivač kasnila "kao nikada dosad", upozorio je. 

-Već je sada javna tajna da će u studenome plaća za listopad kasniti više od pola mjeseca-, kaže Stojak i ponavlja kako je to posljedica neodgovorne politike koja ne brine o budućnosti Zagreba, nego se isključivo veže za interese gradonačelnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.