Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb obilježio Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2023.

15:16

Autor: Magdalena Pongrac

Smotra civilne zaštite na Europskom trgu

Smotra civilne zaštite na Europskom trgu

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Međunarodni je dan civilne zaštite, obilježen je u Logističkom centru u Jastrebarskom, ali i središtu Zagreba gdje je organizirana smotra civilnih službi. 

Pandemija, potresi, poplave i krize - situacije su koje ne prolaze bez hrabrih pripadnika civilne zaštite. Njihovu humanost istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te rekao da je prioritet ministarstva ulaganje u ovaj sustav.

- Mislim da nema humanijeg odnosa prema bližnjemu od onoga što vi radite u trenucima kad vaša pomoć ljudima, nerijetko, život znači. Mi imamo strategiju razvoja sustava i upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine. U tom kontekstu nam je na raspolaganju, na razini europskih fondova, milijardu i osamsto milijuna eura.


Ovo je peta godina otkako se sustav reorganizira i nabavlja nova oprema, rekao je prvi čovjek Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

- Pri kraju je projekt opremanja i osposobljavanja državnih intervencijskih postrojbi. Jedan di opreme danas ćemo svečano uručiti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Zatim, tu je helikopterska potpora sustavu civilne zaštite, do kraja godine očekuje se isporuka dva helikoptera. Broj preostalih helikoptera koji će se nabaviti u ovom programskom razdoblju ovisit će o raspoloživim sredstvima i cijenama na tržištu.


Dio opreme policajaca, vatrogasaca, pripadnika Crvenog križa, zavoda za hitnu medicinu i gorske služba spašavanja, uz stanovnike Jastrebarskog, mogli su vidjeti i Zagrepčani - na smotri na Europskom trgu. Zamjenik gradonačelnika i načelnik Civilne zaštite Grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je da su mnogi od njih volonteri.

- Trenutno, u 17 vijeća gradskih četvrti imamo oko pet tisuća pripadnika općih postrojbi civilne zaštite. Ja ovim putem pozivam naše sugrađane da se jave i da, kroz volonterski rad, doprinesu jačanju ovog sustava.


Oni koji su jačanju sustava pridonijeli tijekom prošle godine danas su dobili priznanja, zahvalnice i godišnje nagrade. Među njima je 41 pripadnik modula za urbano traganje i spašavanje, upućen u Tursku nakon razornih potresa.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.