Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb očekuje premašivanje lanjskog turističkog prometa

17.06.2016.

08:04

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Metropola je u prvih pet mjeseci ostvarila 6 posto više turističkih dolazaka i 12 posto više noćenja nego lani, a s obzirom na brojne manifestacije i sve veću popularnost Zagreba na stranim tržištima, ove se godine očekuje dosezanje ili barem približavanje brojci od dva milijuna noćenja.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld ističe da se iz godine u godinu bilježi odlični porast u dolascima i noćenjima turista, što se nastavlja i ove godine, u kojoj je u prvih pet mjeseci došlo više turista nego u isto vrijeme prošle godine. Nitko pritom ne očekuje i ne misli da se trend dvoznamenkastog rasta po mjesecima može događati unedogled, jer su i smještajni kapaciteti donekle ograničeni.

Iznosi pritom nove primjere događanja u Zagrebu samo za lipanj, poput festivala Design District Zagreb (od 16. do 19. lipnja), koji spaja arhitekturu, dizajn, kulturu, urbanizam i turizam sa stanovnicima tog dijela grada grada i njegovim gostima.

Tu je, naravno, i jedan od najvećih i najvažnijih glazbenih festivala za Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku, InMusic (20. do 22. lipnja), na kojemu se očekuje i više od 90 tisuća posjetitelja.
"InMusic festival u lipnju i Advent u prosincu, koji će ove godine također biti još bogatiji sadržajima nego do sada, dva su najvažnija događanja za turizam Zagreba, no tu je i na stotine drugih manjih manifestacija, uličnih i drugih festivala, sajmova i događanja u svim mjesecima godine, koji svojom raznovrsnošću i kvalitetom također privlače veliki broj i turista i građana Zagreba", kaže Bienenfeld.

Na pitanje žale li se turisti na radove na ulicama u središtu grada, kaže da su obnove ulica, pogotovo Radićeve i drugih, jednostavno potrebne zbog infrastrukture i samih stanara te da od turista do TZGZ-a u vezi toga nije došla apsolutno nijedna pritužba.

Slično je i s radovima na Uspinjači koja će se ponovo otvoriti oko sredine srpnja, pri čemu naglašava da turisti itekako lijepo koriste sve druge pravce za obilazak Gornjeg grada.

"Radovi na obnovi gradske infrastrukture definitivno nisu nikakav minus što se dolazaka i kretanja turista po gradu tiče, jer ne utječu na sve ono zanimljivo što Zagreb kao cjelogodišnja destinacija ima i nudi",

poručuje Bienenfeld dodajući da, uz suradnju s Gradom i njegovim institucijama, dobro surađuju i sa Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) te Ministarstvom turizma s kojima rade na puno zajedničkih aktivnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.