Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb: Onečišćenje zraka je nešto bolje, ali ne boraviti na otvorenom

28.03.2020.

10:35

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / -

Koncentracije lebdećih čestica PM10 su u opadanju su na svim automatskim postajama za praćenje kvalitete zraka i automatiziranim senzorima za praćenje kvalitete zraka na području Zagreba. Koliko će se čestice zadržati u zraku prvenstveno ovisi o smjeru i brzini vjetra tijekom vikenda.

Grad Zagreb i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuju dodatne preventivne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta. Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba. Uz to, ističu kako Zagreb nikako nije najzagađeniji grad, već su se najviše satne vrijednosti za lebdeće čestice premještale po cijeloj Hrvatskoj, ovisno o trenutnim strujanjima u zraku. NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ kontinuirano će pratiti stanje kakvoće zraka i pravovremeno o istom obavještavati javnost.

"Jučerašnja situacija je bila kritična, a danas je puno bolja, no svejedno ne preporuačujem nikome bilo kakve aktivnosti na otvorenome prostoru dok te lebdeće čestice zračnim strujama ne budu odnesene dalje na zapad", rekao je Krunoslav Capak jutros na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Riječ je ositnim česticama prašine promjera 10 i 2,5 mikrona, koje ulaze u pluća, pa čak i u krvotok. One izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme. Nakon velike studije Svjetske zdravstvene organizacije iz 2011.g., dokazano da uzrokuju i kardiovasukalrne probleme, istaknuo je Capak. 
Podsjećamo, jučer je u nekoliko hrvatskih gradova bila zabilježena neuobičajeno visoka koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane. Riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera. Izvijestili su to stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što su zabilježene visoke koncentracije čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica. Onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo bi biti znatno manje, procijenili su.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.