Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb pogodio potres s epicentrom kod Brežica

01.11.2015.

09:13

Autor: Ivan Hlupić, Anamarija Knezović Kaurić, HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okolicu Zagreba je u 8.53 pogodio potres jačine 4,3 prema Richteru. Epicentar potresa bio je 35 kilometara zapadno od Zagreba, a 7 km od Brežica i 10 km od Krškog, potvrdio je za Radio Sljeme Ivica Sović iz Seizmološke službe Geofizičkog zavoda PMF-a.

Zahvaljujući pozivima slušatelja i komentarima na našoj Facebook stranici, znamo da se potres osjetio u južnom i zapadnom dijelu Zagreba u Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, Mokricama, Dugoj Resi, Karlovcu...

Nakon potresa nije bilo dojava građana o šteti, no oni koji su ga osjetili, tvrde da je bio dosta neugodan. Epicentar je bio na samo pet-šest kilometara dubine, a mnogi kažu da nisu osjetili trešnju, nego ljuljanje. Stručnjaci Seizmološke službe RH kažu da svi ti potresi nemaju veze jedni s drugima, nego da su se jednostavno dogodili približno u isto vrijeme. Teško je govoriti o smirivanju potresa. Nakon prvog većeg u Zagrebu je registrirano još 11 manjih potresa, ali to je normalno, izjavio je za HTV dežurni seizmolog Ivo Allegretti. Ovakav potres mogao je izazvati štetu, ali dojava o tome nema, dodao je. Smatra kako ovi potresi nisu povezani.

Potres magnitude 5,3 prema Richteru zatresao je u 7.26 Albaniju. Osjetio se i u Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.