Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb postao demenciji prijateljska zajednica.

14.12.2017.

13:36

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naš je grad potpisao sporazum i povelju s udrugom za Alzheimerov bolest, a sve s ciljem unapređivanja i uvođenja novih rješenja, od zdravstvenih i socijalnih do urbanih, koja doprinose kvalitetnijem životu osoba s demencijom.

Ovim Sporazumom Zagreb se pridružio rastućem broju svjetskih metropola koje su već pokrenule proces prilagodbi zahvaljujući kojima postaju Demenciji prijateljska zajednica.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj od demencije danas boluje 80 tisuća ljudi, no kako je dijagnosticiranje te opake bolesti teško, taj bi broj mogao biti i znatno viši.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić naglasila je da ovim sporazumom Zagreb prvi grad u Hrvatskoj postao  "Demenciji prijateljska zajednica" 

Najnovije znanstvene procjene govore da bi do 2020. godine u svijetu moglo biti 43 milijuna oboljelih, do 2040. godine čak 81 milijun oboljelih, a do 2050. godine preko 115 milijuna oboljelih od demencije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.