Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb pred novim zaduženjem od 350 milijuna kuna

03.06.2019.

12:44

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

38 točaka dnevnog reda naći će se pred gradskim zastupnicima na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine. Točka koja plijeni pozornost je zaduženje Grada za 350 milijuna kuna. HDZ je najavio da će je podržati, a o dodatnom zaduživanju Zagrebačkog holdinga za 150 milijuna kuna, kažu, ništa ne znaju.

350 milijuna kuna sutra dolaze na odobrenje na sjednicu Gradske skupštine. HDZ će prijedlog podržati jer, kako kaže gradski zastupnik Davor Filipović, novo zaduženje važno je za ostvarenje najavljenih projekata - Ovo zaduženje bilo je najavljeno još prošle godine i ovim se iznosom sredstava planiraju financirati ustanove kulture, sportski objekti, škole, objekti socijalne skrbi, zdravstveni objekti i dijelom će se financirati sljemenska žičara u iznosu od 23 i pol milijuna kuna.

A gradonačelnik Milan Bandić zaduženje opravdava naknadnim povlačenjem novca iz europskih fondova - I s ovim zaduženjem, Grad Zagreb je najmanje zadužena jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj! Što se tiče žičare, pregovori su u tijeku i nastojat ćemo dobiti jedan dio sredstava iz Europske unije.

Oporba se povećanju duga oštro protivi - Gradonačelnik nas sada zadužuje za sljedeći mandat, dakle nakon što završi njegov mandat tek će početi otplaćivanje. Približavamo se dugu Grada Zagreba od gotovo 2 milijarde kuna. Od ovog novog kredita samo 23 milijuna kuna je namijenjeno za financiranje i izgradnju sljemenske žičare, dakle možemo očekivati da će se putem ZET-a dići još jedan kredit kojim će se zadužiti građani - rekao je SDP-ov Matej Mišić.

Na pitanje je li potrebno i zaduživanje Zagrebačkog holdinga od 150 milijuna kuna, koje Grad trenutačno priprema, Filipović nije znao odgovoriti rekavši da mu je to prvi glas o novom zaduženju. A na sutrašnjoj sjednici HDZ će podržati i izvršenje proračuna za prošlu godinu, iako su rashodi na kraju godine bili za 138 milijuna kuna veći od prihoda - Tu u svakom slučaju treba istaknuti porast prihoda od poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak koji je za gotovo 15 posto veći u odnosu na 2017. S obzirom na pozitivne pomake koji se odnose na fondove Europske unije i povlačenje sredstava te na očekivanja s gradskom imovinom, da njome treba bolje upravljati i u tom segmentu značajnije pojačati prihode grada Zagreba, mi ćemo podržati ovaj izvještaj.

Osim spomenutog, Skupština će sutra glasati i o provedbi mjera i aktivnosti iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, kao i o podizanju spomenika žrtvama Holokausta u Branimirovoj ulici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.