Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb slavi svoj dan i časti svoju zaštitnicu Majku Božju od Kamenitih vrata

31.05.2022.

08:53

Autor: HRT Radio Sljeme

Majka Bojža od Kamenith vrata

Majka Bojža od Kamenith vrata

Foto: Tiskovni ured / Zagrebačka nadbiskupija

U povodu Dana Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici bit će dodijeljena javna priznanja, a svečanosti će prisustvovati i predsjednik Republike Zoran Milanović. Uz njega, nazočnima će se obratiti predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i gradonačelnik Tomislav Tomašević te dodijeliti 15 Nagrada Grada Zagreba i nagradu Zagrepčanka godine.  

U čast svoje zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, u 19 bit će svečano misno slavlje ispred zagrebačke katedrale koje će uz nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića predvoditi prefekt kongregacije za kler kardinal Lazarius iz Južne Koreje. HRT izravno prenosi misu u čast Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba od 19 sati. Prijenos možete pratiti u programu Radija Sljeme.

Nakon mise, poslije dviju pandemijskih godina, ponovno će se održati svečana procesija u kojoj će se nositi lik Majke Božje od katedrale do Kamenitih vrata, gdje će slavlje završiti molitvom i blagoslovom oko 22 sata. Na Kamenitim vratima od davnina se štovala slika Marije Kraljice s djetetom Isusom u ruci. 


Godine 1731., u noći s 30. na 31. svibnja, na Gornjem Gradu buknuo je požar koji je uništio gotovo cijeli grad i dobar dio Kaptola. Izgorio je tada i okvir te slike, ali ona je ostala neoštećena. To je početak današnjeg svetišta Majke Božje na Kamenitim vratima. Udovica Modlar je na prolazu kroz Kamenita vrata dala napraviti udubinu s oltarom. Na njemu je sveta slika izložena na javno štovanje. 


Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. godine Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada Zagreba. Dao joj je naslov „zaštitnice, čuvarice i vratarice hrvatske metropole". Od 1993. taj se dan slavi kao zagrebački katolički blagdan. A kapelica Majke Božje od Kamenitih vrata davno je prerasla u općehrvatsko marijansko svetište, česta su organizirana strana hodočasnička okupljanja na tom malom prostoru koja su vrata, prolaz u vjerničkoj simbolici - vrata neba kroz koja se ulazi do svetoga.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.