Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb spreman za odvojeno prikupljanje otpada

20.11.2017.

18:39

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnici Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili prijedlog zaključka gradonačelnika Milana Bandića o uspostavi sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, u skladu s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Za takav je prijedlog glasovalo 40 gradskih zastupnika, jedan zastupnik je bio protiv, a troje suzdržanih.  Prije toga, većinom glasova - 22 glasa za, 15 protiv i pet suzdržanih, prihvaćene su izmjene i dopune Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a. 

Zagreb će biti spreman za primjenu odluke o odvojenom prikupljanju otpada do veljače 2018., kad Uredba i stupa na snagu, istaknuto je na tematskoj sjednici. Sandra Švaljek je prije sjednice naglasila kako je njezin i HSLS-ov zajednički klub zastupnika tematsku sjednicu potaknuo kako bi upozorio da sustav gospodarenja otpadom nije razvijen, da je zapušten te da ne odgovara najboljim praksama europskih gradova, ali i da zastupnici pomognu svojim prijedlozima, savjetima i idejama.

Naglasila je kako su u prijedlogu izmjena i dopuna postavili nekoliko nužnih, minimalnih zahtjeva: prvo, da se uspostavi sustav prikupljanja selektiranog otpada 'od vrata do vrata', drugo, da se prati kretanje cijena odvoza i prikupljanja kako nova cijena u prosjeku ne bi premašivala postojeću cijenu.

Treće, da se uspostavi burza otpada, jer ako se započne s odvojenim prikupljanjem otpada onda se mora znati što će se s time dalje raditi. Četvrto, da Studija izvedivosti i projektno-tehnička dokumentacija ispitaju moguća lokacijska i funkcionalna rješenja. Peto, da se zastupnici, javnost, stručnjaci i ostali dionici uključe u pripremu cjelokupne dokumentacije i šesto, da se Gradska skupština na svakoj trećoj sjednici izvještava o aktivnostima iz prvih pet točaka.

Gradonačelnik Milan Bandić stajališta je da će Zagreb prvi donijeti plan za gospodarenje otpadom. Prvi smo uputili ovu odluku u javnu raspravu, po podacima Agencije za zaštitu okoliša razvrstavamo 27,65 posto otpada, a po Centru za gospodarenje otpadom 32,6 posto. Osigurat ćemo dovoljno kontejnera i reciklažnih dvorišta, 'zelenih otoka'. Sve će biti u skladu s propisima, zakonom i dinamici koju nameće zakon. S ekološkom infrastrukturom osigurat će se dovoljno posuda svih razina za sve, rekao je Bandić.

Obećao je da Grad neće plaćati penale te da će Grad Zagreb, gdje se reciklira trećina otpada, do 2019. odvajati 50 posto otpada iako je rok za to 2020. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.