Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb spreman za Svjetsko prvenstvo u reliju

19.04.2022.

14:34

Autor: Radio Sljeme

WRC Croatia Rally

WRC Croatia Rally

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

WRC Croatia Rally 2022, najveći sportski spektakl i jedno od najgledanijih sportskih događanja u svijetu, održat će se u našem gradu i u još pet županija od četvrtka do nedjelje.

Ova manifestacija više je od samoga sporta, jer promovira Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju. Očekuje se oko 350 tisuća samo stranih gledatelja, a utrka je i ozbiljan poticaj specifičnoj turističkoj ponudi Grada.


- Budimo svjesni da bi ova priredba trebala u Hrvatsku privući oko 300 do 350 tisuća gledatelja, svi oni moraju ovdje proboraviti nekoliko dana, moraju se transportirati na te brzinske ispite, dakle, trošiti gorivo, platiti cestarine, popiti kavu, nešto pojesti, platiti smještaj, platiti boravišne takse. Ova priredba će doista zakotrljati kotačić hrvatske ekonomije na jednoj mikrorazini - dodaje Marko Šivak iz organizacije utrke. Za sve ljubitelje oktanskog sporta na Zagrebačkom velesajmu od 8 do 22 sata otvorena je Fan zona sve do 24. travnja.


Svečani start utrke je u četvrtak u 18 i 30 u Ulici Hrvatske bratske zajednice, a promet će od Ulice grada Vukovara do Slavonske avenije biti zatvoren od podneva do ponoći.


- Ono na što treba staviti posebni naglasak je ulica Hrvatske bratske zajednice, onaj potez od Lisinskog pa sve do Nacionalne i sveučilišne knjižnice će u četvrtak biti praktički tijekom cijelog dana zatvoren, odnosno, sa malo manjim kapacitetom prometa, onda od podneva je u potpunosti zatvoren, tamo će se raditi scenografija za svečano otvaranje Croatia Rallyja. Vjerujem da će Zagrepčani uspjeti nekako na vrijeme pobjeći toj gužvi, koristiti alternativne pravce - napomenuo je Šivak.


A zbog startne ceremonije bit će izmijenjene i trase autobusnih linija javnog prijevoza koje prometuju s Glavnog kolodvora, objavili su iz ZET-a.


"Autobusne linije 108 (Glavni kolodvor - Savski most), 166 (Glavni kolodvor - Donji Dragonožec), 219 (Glavni kolodvor - Sloboština), 220 (Glavni kolodvor - Dugave), 221 (Glavni kolodvor - Travno), 229 (Glavni kolodvor - Odra - Mala Mlaka), 234 (Glavni kolodvor - Kajzerica - Lanište), 241 (Glavni kolodvor - Veliko Polje), 242 (Glavni kolodvor - Podbrežje), 243 (Glavni kolodvor - Kajzerica), 268 (Glavni kolodvor - Velika Gorica), 310 (Glavni kolodvor - Petrovina), 311 (Glavni kolodvor - Cerovski Vrh), 313 (Glavni kolodvor - Vukomerić) i 330 (Glavni kolodvor - Velika Gorica) prometovat će s terminala Glavni kolodvor lijevo Ulicom grada Vukovara, desno Avenijom Marina Držića, desno Slavonskom avenijom, potom će skrenuti lijevo na Aveniju Većeslava Holjevca i nastaviti uobičajenom trasom do krajnjih odredišta.


U smjeru Glavnog kolodvora autobusi prometuju uobičajenim trasama.


Za vrijeme posebne organizacije prometa, stajalište Lisinski - zapad neće biti u funkciji.


Autobusna linija 218 ( Glavni kolodvor - Savica - Borovje) prometovat će s terminala Glavni kolodvor istom trasom kao i gore navedene linije, ali će sa Slavonske avenije skretati lijevo na Kruge i nastaviti uobičajenom trasom. Pri povratku autobusi prometuju redovnom trasom.


Autobusi linije 218, u smjeru Savice i Borovja, neće koristiti stajališta Lisinski i Nacionalna sveučilišna knjižnica.


Autobusna linija 281 (Glavni kolodvor - Novi Jelkovec), prometovat će izmijenjenom trasom samo u smjeru Novog Jelkovca. S terminala Glavni kolodvor autobusi će skrenuti lijevo na Ulicu grada Vukovara, potom desno na Aveniju Marina Držića te lijevo na Slavonsku aveniju otkuda nastavljaju uobičajenom trasom.


Autobusna linija 281, u smjeru Novog Jelkovca, neće koristiti stajališta Lisinski, Nacionalna sveučilišna knjižnica i Kruge."


Podsjetimo i kako Južno i Istočno parkiralište kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice do 25. travnja služe kao parkirališta za prostor organizacije, službi, VIP i drugih. Isto je slučaj i s Istočnim parkiralištem kod Zagrebačkog Velesajma (sjeverni dio).


Istočno parkiralište kod Zagrebačkog Velesajma (južni dio) koristit će se za potrebe organizatora do 27. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.