Hrvatski radio

Radio Sljeme

08:38 / 04.04.2015.

Autor: HINA, Mario Mihaljević

Zagreb udrugama daje gotovo pet milijuna kuna

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zagreb ove će godine s gotovo pet milijuna kuna (4.898.500 kuna) sufinancirati programe/projekte udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba iz područja socijalnog značenja.

Na internetskim stranicama grada Zagreba objavljeni su rezultati javnog natječaja. Povjerenstvo za odabir programa/projekata iz područja socijalnog značenja odabralo je za sufinanciranje programe/projekte od socijalnog i humanitarnog značenja za osobe starije životne dobi, žrtve nasilja, socijalno ugrožene osobe koje nisu uključene u sustav socijalne skrbi i osobe kojima je potrebna psihosocijalna pomoć.

Za sufinanciranje su odabrani i programi/projekti prevencije neprihvatljiva ponašanja djece i mladeži koji se odnose na sport, tehničku kulturu, sociopedagoško područje te na kulturu.

Najviše novca - 985.000 kuna grad je dodijelio 48 sportskih udruga za programe i projekte prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži. Najviše novca - 55.000 kuna dobio je Centar za sportsko rekreativne i zdravstvene aktivnosti - za preventivno i korektivno vježbanje i plivanje te Taekwondo klub 'Jastreb' 45.000 kuna. Športsko-ribolovna udruga 'Bukovac-Maksimir' dobila je 40.000 kuna za ekološko-ribolovni program rada s mlađim uzrastima.

Grad Zagreb ukupno je dodijelio 983.000 kuna i za programe/projekte 44 udruge vezane za sociopedagoške projekte kojima je svrha prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, a najviše je novca - 70.000 kuna dobilo Udruženje 'Djeca prva' za prevenciju neprihvatljivog ponašanja djece. Po 50.000 kuna dobili su Zagrebačko savjetovalište protiv nasilja djece i mladih 'Luka Ritz' za program 'Vidljiv, važan, snažan 2' te Udruga 'Hrabri telefon' za dječju kuću Borovje - prevenciju u lokalnoj zajednici.

Grad Zagreb dodijelio je i 942.000 kuna za 41 program/projekat udruga koji su namijenjeni osobama kojima je potrebna psihosocijalna pomoć. Najviše novca - 95.000 kuna dobilo je Društvo za psihološku pomoć za Savjetovalište centra za djecu, mlade i obitelj 'Modus'. Udruga 'Plavi telefon' i njezina 'Linija pomoći' dobila je 45.000 kuna, a Udruga roditelja 'Korak po korak' za Savjetovalište MAMA JE MAMA za maloljetne trudnice i roditelje dobila je 43.000 kuna.

Grad Zagreb dodijelio je za 32 programa/projekata udruga za tehničku kulturu, kojima je svrha prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, 534.000 kuna, a najviše novca - 40.000 kuna dobio je Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina za tečajeve i natjecanja u raketnome i zrakoplovnom modelarstvu za djecu i mladež. Zagrebačka zajednica tehničke kulture dobila je 30.000 kuna za program/projekt 'Inform@'.

Grad Zagreb je za 27 programa/projekata udruga u kulturi vezano za prevenciju neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži dodijelio ukupno 496.500 kuna, a najviše novca pojedinačno - 40.000 kuna dobilo je Športsko rekreacijsko društvo 'Ritam zona' za plesne radionice za djecu i mlade. Po 35.000 kuna dodijeljeno je Hrvatskom kulturnom umjetničkom društvu 'Željezničar' za Malu školu folklora te Uhuli - Udruzi hrvatskih učitelja likovne izobrazbe za kreativne radionice za djecu i mladež.

Grad je dodijelio i 435.000 kuna za 26 programa/projekata od socijalnoga i humanitarnog značenja za osobe starije životne dobi. Najviše novca - 40.000 kuna dodijeljeno je Udruzi 'Prisutnost' za telekomunikacijska pomagala u službi starijih osoba i osoba s invaliditetom. Caritas Zagrebačke nadbiskupije dobio je 35.000 kuna za karitativnu skrb za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući.

Dodijeljeno je i 348.000 kuna za 14 programa/projekata udruga namijenjenih socijalno ugroženim osobama koje nisu uključene u sustav socijalne skrbi. Najviše novca - 55.000 kuna dobio je Ceraneo - Centar za razvoj neprofitnih organizacija za program/projekt 'Socijalno vijeće grada Zagreba', a Udruga 'Pragma' za program/projekt 'Želim znati - pravo na stan' dobila je 45.000 kuna. Udruga 'Susjed susjedu pomaže' za program/projekt 'Susjed susjedu poklanja' dobila je 40.000 kuna.

Grad Zagreb dodijelio je 175.000 kuna za pet programa/projekata udruga namijenjenih žrtvama nasilja. Hrabri telefon je za program/projekt savjetodavne linije za djecu i roditelje dobio 55.000 kuna, a Udruga B.a.B.e. za Savjetovalište za prevenciju i suzbijanje svih oblika nasilnog ponašanja u obitelji te Ženska soba – Centar za seksualna prava za Centar za žrtve seksualnog nasilja dobile su po 40.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.