Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagreb Većeslava Holjevca kroz urbanističku viziju i arhitektonske dosege

15.04.2021.

07:05

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Uz ime zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca nazvanog vizionarom veže se „rođenje“ Novog Zagreba i Most slobode. Medvednica je dobila prvu skijašku žičaru, a u gradu nastaju tvornice, fakulteti, bolnice, neboderi. MSU će izložbom od 20. travnja javnosti dati uvid na dosege Holjevca. Više...

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, otvara izložbu "Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi. 
Izložba je priređena u povodu obilježavanja 50 godina od smrti zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, 1970. godine, izložba predstavlja Holjevčeve doprinose od 1952. do 1963., kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta.
Uz pedesetu obljetnicu njegove smrti simbolično donosi i 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih u tom razdoblju, koji su i danas značajni u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba.
Cilj izložbe je i prezentirati i odabrane biografske podatke o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate, ističe se u najavi MSU-a.
Izložit će se građa iz obiteljske arhive Tatjane Holjevac, Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja grada Zagreba, Muzeja arhitekture HAZU.
Javnosti će se predočiti i urbanistički dokumenti, publikacije i filmovi te fotografije reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja Zagreba i memorabilije Većeslava Holjevca, iz Državne geodetske uprave, Državnog arhiva u Zagrebu, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jadran filma i Zagreb filma. 
Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt Ivan Mlinar, a biografsko povjesničar Hrvoje Klasić.
Izložba će biti postavljena u MSU galeriji do 20. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.