Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija dobit će uskoro javnu led rasvjetu

23.11.2017.

14:32

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije županije - Zagrebačka i Krapinsko-zagorska - do početka 2019. godine trebale bi biti osvjetljene energetski učinkovitom javnom rasvjetom. Zahvaljujući projektu Newlight, obnovit će se 35 tisuća svjetiljki u 57 jedinica lokalne samouprave ove dvije županije.

U tijeku je 5. Konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti i pametnim domovima, zgradama i gradovima. Cilj je prikazati što je sve ostvareno u projektima energetski učinkovite rasvjete.

Od javne rasvjete, preko rasvjete javnih i poslovnih zgrada, do obiteljskih kuća i stambenih zgrada, pametni domovi, zgrade i gradovi, glavne su teme konferencije. Riječ je o tome da bi s postojeće, javna rasvjeta trebala biti led rasvjeta:

Benefiti ovakve rasvjete su direktno smanjenje potrošnje električne energije, odnosno direktno smanjenje troškova, a samim time i ekološki benefit, odnosno smanjene štetnih emisija, rekao je jedan od organizatora ispred tvrtke Energetika marketing, Boris Labudović.

Dvije županije - Zagrebačka i Krapinsko-zagorska, trebale bi biti osvijetljene spomenutom led javnom rasvjetom. Nakon organizacijske faze, koja je započela prije dvije godine, pred početkom realizacije je i veliki europski projekt Newlight, koji bi trebao obnoviti 35 tisuća svjetiljki u 57 jedinica lokalne samouprave ove dvije županije:

Do kraja ove godine očekujemo odluke gradskih i općinskih vijeća. Za sada je velika većina njih, praktički 98% izrazilo pozitivnu želju za sudjelovanjem. Radi se o više od 200 milijuna kuna kapitalnih ulaganja, a do kraja 2018. godine će se riješiti modernizacija sustava javne rasvjete. Dakle, mi u 2019. godini imamo modernizirani sustav javne rasvjete, istaknuo je Ivan Pržulj iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Kao jedan od gradova koji je prepoznao važnost led rasvjete je Grad Samobor, koji iz vlastitog proračuna financira postojeću izmjenu. Izmjenu cjelokupne rasvjete od gotovo 8 tisuća svjetiljki očekuju kroz 4 godine:

Prvi korak smo napravili, 1178 svjetiljki je izmijenjeno. U proračunu smo za sljedeću godinu osigurali 6 milijuna kuna, što znači da 2018. godine mijenjamo još dodatnih 3000 svjetiljki. Samim time, mi smo od ukupno 8 tisuća rasvjetnih tijela na području grada u dvije godine postigli efekt koji smo si postavili kao neku normu, objasnio je zamjenik gradonačelnika Grada Samobora, Željko Stanec.

I naš grad uspio je dobiti identični projekt kao Newlight. Vrijednost radova iznosi oko 60 milijuna eura. Početak bi trebao u siječnju 2018., a njegov završetak predviđa se do kraja 2021.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.