Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka infrastruktura i mostovi u lošem stanju

01.02.2021.

16:45

Autor: Mario Mihaljević

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Čelnik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir upozorio je na loše stanje gradske infrastrukture i mostova, a ustraje na amandmanu da i Zagrepčani budu u cijelosti oslobođeni plaćanja participacije u obnovi nakon potresa.

Uhlir je na konferenciji za novinare kod zagrebačkog Mosta slobode skrenuo pozornost svima koji voze preko mostova da se zapitaju radi li Grad na njihovu održavanju ako su im, upozorio je, ključni elementi istrulili i zahrđali. 

-Koliko je sigurno kada se svaki dan vozimo preko mostova i može li neko sljedeće veće opterećenje, poput potresa, napraviti strahote koje ne želimo-, upitao je. 

Napomenuo je da je Most slobode nedavno obnavljan, ali samo s površinske, gornje strane, odnosno ono što prolaznici vide, dok se ostalo raspada i propada. Most je izgrađen 1959., a Uhlir upozorava da do sada nikada nije bio temeljito obnovljen i pregledan.

Podsjetio je kako je inspekcija još 2016. Gradu Zagrebu naložila da hitno i bez odlaganja pristupi izvanrednim sanacijama čelične konstrukcije mosta koja propada od hrđe. 

-Stanje nikako nije dobro jer u jednom trenutku, a ne znamo kada, on može otkazati. Je li potres koji je prošao napravio još veće štete ili će možda neki sljedeći biti sudbonosan za ovaj most, možemo samo pretpostavljati-, upitao je.

Uhlir je istaknuo da su svi zagrebački mostovi u problemima, poput Jadranskog mosta kod rotora za kojeg kaže da je u još gorem stanju. Riječ je o betonskom mostu na kojem su 2017., tvrdi, utvrđene opasne štete na betonskoj konstrukciji koje treba hitno sanirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.