Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka katedrala kao suvenir od bijele čokolade

15.12.2021.

06:50

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Čokoladni suvenir i pomoć za obnovu katedrle

Čokoladni suvenir i pomoć za obnovu katedrle

Foto: KRAŠ za HRT / Kraš/HRT

Kraševa Zagrebačka katedrala kao jedinstveni suvenir u bijeloj čokoladi predstavljena je u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.  U bijeloj čokoladi već su izrađeni splitska Dioklecijanova palača, dubrovački Orlandov stup te šibenska tvrđava Sv. Nikole, poznate znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a, a sad im se pridružuje i jedan od najpoznatijih simbola Zagreba.

Ovaj jedinstveni suvenir predstavili su Slavko Ledić, predsjednik uprave Kraša, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, i mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga i potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale. 


„ Iako je stradala u potresu, zagrebačka katedrala i dalje je neizostavan simbol Zagreba, baš kao što je i Kraš na tradiciji dugoj 110 godina postao dio identiteta naše metropole. Stoga nam je drago što ćemo i na ovaj način pomoći u prenošenju priče o povijesti i ljepoti najpoznatije zagrebačke znamenitosti, ali i u njezinoj obnovi“, rekao je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.


Čokolada je idealan suvenir za sve one koji dio Zagreba žele ponijeti sa sobom, a predstavljanje novog proizvoda podržala je i Turistička zajednica grada Zagreba. „ Sigurna sam da će ovaj proizvod uskoro postati novi prepoznatljivi suvenir našeg grada i države, ali i rado viđena delicija u domovima naših Zagrepčanki i Zagrepčana. Ovakvim proizvodima vrhunske kvalitete slavimo hrvatsku kulturu i nasljeđe, spajamo generacije potrošača te promičemo naš identitet diljem Europe i svijeta“, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.


„Posebno mi je drago da Kraš prepoznaje našu baštinu, da tu baštinu vrednuje i da okuplja ljude koji mogu stvoriti takve proizvode koji će ostaviti bez daha ljude diljem svijeta. Naša je katedrala ranjena i pred obnovom, ali je ona i simbol koji govori o nama, o našoj kulturi i zapadnom identitetu, o duhovnoj i kulturnoj baštini. Zahvalni smo Krašu što će i njihovim doprinosom biti obnovljena i otvorena za buduće generacije“, istaknuo je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.


Zagrebačka katedrala od bijele čokolade u potpunosti je ručni rad i djelo vrhunskih Kraševih majstora. Za vjeran i autentičan prikaz katedrale bili su zaduženi stručnjaci koji su osmislili poseban dizajn modela čokolade u visokom reljefu te izradili precizno oblikovane silikonske kalupe u koje se lijeva čokolada kako bi se dobio originalan i jedinstven proizvod. Nakon zahtjevnog procesa ručnog oblikovanja, čokoladna katedrala pakira se u luksuznu kutiju koja sadrži i knjižicu sa zanimljivim informacijama o povijesti katedrale. Rub kutije ukrašen je zlatnim detaljima koji se pojavljuju i na vitrajima katedrale, dok se tamnoplava boja smatra povezanom s duhovnošću pa je stoga odabrana i kao glavna boja pakiranja. Dizajn kutije i knjižice potpisuje Ana-Marija Vlahović, mlada i uspješna hrvatska dizajnerica s kojom je Kraš već surađivao i na ostalim proizvodima kolekcije Hrvatska baština.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.