Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka legenda Zvonko Špišić dobiva ulicu u Zagrebu?

23.04.2018.

15:52

Autor: Magdalena Pongrac

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Ime Zvonka Špišića, poznatog zagrebačkog skladatelja i šansonijera, koji je umro prije nešto manje od godine dana, ubrzo bi se moglo naći u nazivu na ploči neke od gradskih ulica. Naime, gradski je Odbor za imenovanje ulica i trgova njegovo ime u tu svrhu uvrstio u fond imena.

"Zagrebečke španciracije", "Balada s Trešnjevke", "Zakaj volim Zagreb" - samo su neke od pjesama kojima je zagrebački dečko opjevao svoj rodni grad. Dok rijetki mladi znaju tko je bio "dečko s Trešnjevke", stariji ga se prisjećaju s velikim poštovanjem.

Isto misle i članovi Odbora za imenovanje ulica i trgova koji su prijedlog prihvatili te njegovo ime uvrstitli u fond imena. Drago mi je da smo donijeli tu odluku, proceduralno je njegovo ime uvršteno u fond imena, ali ne smijemo stati na tome nego u najskorijem vremenu moramo pronaći prikladnu površinu koja bi onda i dobila ime po njemu, rekao je predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović.

Postoji prijedlog koji, bojim se, neće proći - oko preimenovanja Parka Stara Trešnjevka u Park Zvonka Špišića, istaknula je članica Odbora Rada Borić, međutim postoje neki prethodni zahtjevi da se, recimo, promjene nazivi ulica poput Dobojske ili Sokolgradske, što bi i bilo primjereno, naglasila je Borić.

Primjereno je, smatra Borić, i jer je po broju izvedenih pjesama i nagrada Špišić bio prvi na festivalima u Zagrebu, a objavio je i 3 knjige s tekstovima svojih pjesama - od kojih mnogi spadaju u antologiju hrvatske lirike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.