Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka policija riješila 72 razbojništva

10.08.2015.

11:41

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za medije na kojoj je načelnik Sektora kriminalističke policije Danijel Žugel predstavio dovršeno kriminalističko istraživanje kojim je riješeno 40 kaznenih djela razbojništava.

Zagrebačka policija je u zadnjih desetak dana riješila čak 72 razbojništva, osumnjičivši pritom trojicu mladića, među kojima je najaktivniji bio 23-godišnjak s 40 izvedenih pljački, uglavnom u trgovinama i kladionicama, teških ukupno 162 tisuća kuna.

Taj mladić s prilično dugim popisom razbojništava, od ranije poznat policiji, uhvaćen je u subotu nakon pljačke koju je nenaoružan izveo u sportskoj kladionici u Vlaškoj ulici, rekao je na konferenciji za novinare načelnik kriminalističke policije Danijel Žugel. Dok su ga istraživali zbog tog slučaja, policijski istražitelji povezali su ga s još 39 razbojništava.

Na meti mu se od kraja prošle godine našlo po 16 trgovina i sportskih kladionica, četiri poslovnice za otkup plemenitih metala, tri kioska i jedna ljekarna. Mladi lopov u većini pljački nije bio naoružan već ih je počinio uz verbalne prijetnje, dok je pet pljački izveo uz prijetnju plastičnim pištoljem. Poslje svake takve pljačke pištolj bi bacio i kupio novi.

Kriminalisti su utvrdili da je 23-godišnjak 30 pljački počinio sam, a deset u suradnji s vršnjakom koji je također uhićen. U zajedničke pljačkaške pohode išli su maskirani maramama koje su zajedno s odjećom bacali nakon obavljenog posla. Plijen kojeg se domogao osumjičeni dvojac policija zasad nije pronašla, a oni su predani pritvorskom nadzorniku.

Osim tog slučaja zagrebački policajci su u suradnji sa splitskim kolegama prije desetak dana dovršili kriminalističko istraživanje nad, također "učinkovitim", 19-godišnjakom kojeg sumnjiče da je od početka ove godine na zagrebačkom i splitskom  području izveo 32 pljačke. Na meti su mu bile trgovine, ljekarne, poslovnica pošte i lutrije te pekarnica iz kojih je ukrao oko 97 tisuća kuna. U pljačke je išao maskiran sunčanim naočalama i šilt kapom, a zaposlenicama koje su uobičajeno bile same, je prijetio pištoljem ili nožem.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.