Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka Zimska služba spremna za zimu!

11.11.2017.

12:06

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove sezone će u održavanju prohodnosti cesta i sigurnog prometa sudjelovati 264 ekipe, 5 više nego prethodne. Ekipe su raspoređene u 15 baza po cijelom gradu, a svaku ekipu čini teretno vozilo s ralicom i posipačem kojim upravlja vozač.

U skladištu je pohranjeno 19 tisuća tona, a u pričuvi je još 16 tisuća tona soli.

Ove godine smo rezervirali 40 millijuna kuna za Zimsku službu. Da sutra padne snijeg mi smo spremni izići na ulicu i kroz određene stupnjeve pripravnosti reagirati u pravo vrijeme, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Četiri su stupnja pripravnosti koji ovise o vremenskim prilikama te dva prioriteta čišćenja ulica, objašnjava voditelj podružnice Zagrebačke ceste, Ante Todorić, Prvi prioritet su bivše javne ceste; ceste s javnim prijevozom; pristupi bolnicama, školama, vrtićima, staračkim domovima, gradskim i državnim ustanovama; a drugi prioritet su sve ostale ulice.

Zimska služba je organizirana tijekom cijelog zimskog razdoblja koje službeno počinje u srijedu od kada je obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama cesta, Zimske dionice nisu u gradu Zagrebu i okolici. Zimski uvjeti u gradu vrijede kada je više od 5 centimetara snijega na kolniku, rekao je Željko Kalečak iz Vulkala, a budući da su velike gužve kod vuklanizera, savjetuje, Ne treba čekati tri, četiri, pet sati u koloni za promjenu guma. Pričekajte kraj sljedećeg tjedna, bit će manje gužve.  

Sljedeći tjedan, prema prognozi, u gradu neće biti snijega tako da se još stignete pripremiti za zimske uvjete.

Koje su sve zimske dionice i više o zimskoj opremi pogledajte ovdje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.