Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija će dobiti centre kompetentnosti?

23.05.2018.

14:00

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Strukovno obrazovanje i otvaranje regionalnih centara kompetentnosti teme su o kojima se raspravljalo na radnom sastanku župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i, između ostalih, predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Uspostavom centara kompetentnosti predviđena je rekonstrukcija, obnova i adaptacija srednjih strukovnih škola, objašnjava pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Vlado Prskalo, Centri kompetentnosti su mjesto izvrsnog obrazovanja mladih ljudi, atraktivnog obrazovanja mladih ljudi, izvrsnih nastavnika i značajnijeg uključivanja gospodarstva i lokalne samouprave u rad škola, znači, maksimalno povezivanje škola s tržištem rada. 

Temelj centara kompetentnosti su inovativni modeli učenja, izvrsnost nastavnika, predavača i mentora kod poslodavaca, visokokvalitetna infrastruktura te suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom i gospodarskim subjektima.

Natječaji za prenamjenu škola u centre kompetentnosti su raspisani i traju do 15. idućega mjeseca, Ovog časa je raspisan jedan poziv gdje je na raspolaganju gotovo milijardu kuna sredstava. Mi kao županija smo, itekako, zainteresirani da se prijavi što veći broj dobrih programa. Ono što mi se čini da je također bitno je da je pored toga moguće dobiti i određena sredstva za obnovu naših škola, rekao je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

U prvoj je fazi uspostava centara usmjerena na podsektore poput turizama i ugostiteljstva te strojarstva i elektrotehnike, dok je u drugoj fazi usmjerena i na ostale obrazovne sektore.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.