Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija dobila 15 novih timova za hitnu medicinsku pomoć

06.02.2017.

14:02

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući novoj Mreži hitne medicine, koju je donijelo Ministarstvo zdravstva, Zagrebačka županija ove je godine dobila 15 dodatnih T1 timova, a Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Nakon višegodišnjih napora Zagrebačke županije da se promijeni Mreža hitne medicine, u lipnju 2016. to se napokon dogodilo, pa je Zagrebačka županija ove godine dobila 15 novih timova za hitnu medicinu što će utjecati na poboljšanje dostupnosti, brzinu i kvalitetu hitne medicinske pomoći. Za sufinanciranje timova u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini Zagrebačka županija osigurala je milijun i 200 tisuća kuna vlastitih sredstava. Na području Zagrebačke županije djeluje 45 T1 timova, dakle to su timovi hitne medicine u sastavu doktor medicine, medicinska sestra ili tehničar i vozač. Oni su raspoređeni u osam gradova, svi imaju po pet timova osim Velike gorice koja ima deset timova kao najveći grad u Zagrebačkoj županiji. Prvenstveno to znači da će hitna medicinska pomoć biti dostupnija nego što je bila do sada, rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Istaknuo je i kako na području Zagrebačke županije ima još mjesta za napredak, prvenstveno to se odnosi na Samobor i Zaprešić odnosno sa okolnim gradovima ili općinama. Na tom području Zaprešića i Samobora živi 130 tisuća stanovnika, dijeli nas Sava, da bi došli s jednog terena na drugi moramo ući u grad Zagreb do Podsuseda, da bi otišli iz Samobora u Zaprešić ili obrnuto, i tu bi svakako trebalo razmisliti o povećanju T1 timova za to područje, dodao je Gajnik.

Zagrebačka županija tako sada ima 45 timova T1, 5 timova T2 te 5 timova prijavno dojavne jedinice. Ispostave Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina imaju po 5 T1 timova, od čega su 4 tima ugovorena od strane Zavoda za hitnu medicinu s HZZO-om, a po jedan tim u svakom gradu financirat će Zagrebačka županija sa spomenutih milijun i 200 tisuća kuna. Zagrebačka županija do sada je svake godine osiguravala 4 milijuna kuna vlastitih sredstava kako bi stanovnicima na cijelom svom području osigurala dostupnu, pravovremenu i kvalitetnu uslugu hitne medicine. Bili smo u situaciji da smo morali posegnut u vlastita proračunska sredstva jer je u to vrijeme rad s 30 T1 timova bio neodrživ i opasan za naše stanovnike. S obzirom da smo ostvarili uštedu od 2,8 milijuna kuna ta ćemo sredstva preusmjeriti za aktivnosti koje jesu u nadležnosti županija poput gradnje škola i cesta, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.