Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija dodijelila bespovratna sredstva za ruralni razvoj

31.03.2017.

15:10

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka županija potpisala je ugovore o potporama gradovima i općinama s područja županije za projekte u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu, komunalnoj infrastrukturi i EU fondovima, a Županija je u tu svrhu izdvojila više od 15 milijuna 300 tisuća kuna.

Bespovratna sredstva iz Županijskog proračuna najvećim dijelom usmjerena su na ruralni razvoj, rekao je župan Stjepan Kožić, te naglasio da su kriteriji uvijek u Županiji bili takvi, i ovog puta, da maksimalno pripomažemo slabije razvijenim, manjim općinama. To smo tako činili i to je naša zakonska obaveza. Općini Rakovec tako je pripalo 520 tisuća, dok je Grad Zaprešić za svoje projekte dobio 600 tisuća kuna.

Općina Rakovec sanirat će tri društvena doma i izgradit ćemo dvije nerazvrstane ceste, pojasnila je načelnica općine Rakovec Brankica Benc.

Mi smo ovdje sufinancirani sa dva projekta. Jedan je energetska obnova naše osnovne škole u Pojatnu i na taj način 85 posto uštede energije će biti nakon što projekt bude gotov. A kao drugo, idemo u izgradnju četiri podzemna spremnika za staklo, papir, plastiku i komunalni otpad na četiri lokacije u gradu. Vrijednost projekta ukupno je 1 i pol milijun kuna, izjavio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Zanimljivo je istaknuti da je Zagrebačka županija sa županijskim načelnicima i gradonačelnicima oformila zajedničku tvrtku u istočnom dijelu županije te će u rujnu krenuti s radovima na sustavu regionalnog vodoopskrbog sustava, koji će se velikim dijelom financirati sredstvima iz EU fondova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.