Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija dodijelit će besplatne udžbenike

04.06.2018.

13:18

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Više od 25 tisuća osnovnoškolaca Zagrebačke županije od sljedeće će školske godine dobiti osnovni komplet udžbenika. Natječaje za udžbenike u školama kojima je osnivač županija raspisat će one same, dok će to županija napraviti za škole Velike Gorice, Zaprešića, Vrbovca i Samobora.

Županija je za udžbenike izdvojila 12 milijuna kuna, što znači 470 kuna po učeniku, Danas potpisujemo sporazum sa školama, općinama i gradovima i Zagrebačkom županijom. Znači, s onim školama kojima je osnivač Zagrebačka županija. Svi će učenici dobiti osnovni komplet udžbenika, rekao je župan, Stjepan Kožić.

Ako iznos ne bude dovoljan za udžbenike ili ako općine i gradovi odluče osigurati i dodatna nastavna pomagala za učenike, oni će to morati nadomjestiti iz svojih proračuna.

Što će sufinanciranje udžbenika značiti za gradove i općine, objašnjava načelnik općine Krašić, Josip Petković Fajnik, Sigurno da je to dobrodošla mjera; odluka je vrlo značajna za sve nas u ruralnim krajevima, posebno u manjim općinama koji imaju škole. Ja vjerujem da će svi potpisati ovaj sporazum da bude 100 postotni iznos sufinanciranja. Mogu kazati hvala kao roditelj i u ime svih roditelja naše djece, da će to biti dobrodošla i vrlo značajna pomoć i mjera.

Na kraju školske godine učenici su dužni vratiti sve zadužene udžbenike školama da ih mogu koristiti i iduće generacije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.