Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija i dalje će sufinancirati preventivne programe

28.05.2019.

13:50

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Važni programi prevencije i dalje će se provoditi u osnovnim i srednjim školama diljem Zagrebačke županije. Ugovor o tome potpisali su župan Stjepan Kožić i načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić.

Od 2006. do danas, Zagrebačka županija je sufinancirala preventivne programe s više od milijun i pol kuna u kojima je obuhvaćeno više od 51 tisuća učenika. Zadovoljni suradnjom, potpisan je novi ugovor o provedbi takvih programa zajedničkog naziva "Zajedno više možemo".

- Ciljane skupine su nam učenici četvrtih razreda. Organiziramo, od posjeta policijskim postajama pa do sajmova mogućnosti gdje mladima prezentiramo kakve su izvannastavne aktivnosti; promoviramo zdrave načine života, zatim prevencije i alternative gdje se učenicima prezentira, sa policijskog stajališta, koja su sve to suvremena sredstva ovisnosti; objašnjavamo što su to vandalizam i vršnjačko nasilje te kako to prevenirati - rekao je voditelj Službe za prevenciju Policijske uprave zagrebačke, Velimir Tišma.

Županija će tako u ovoj godini sa 180 tisuća kuna sufinancirati 5 preventivnih programa i kazališnu predstavu "Droga". Upravo su, ističe Tišma, rezultati programa prevencije zlouporabe opojnih droga pokazatelj da "to što rade, je dobro" - Više od 80 posto učenika prvih razreda srednjih škola, koji su u šestom razredu osnovne škole slušali preventivna predavanja, označilo je da su im predavanja "izgradila" stavove da, kada dođu u kontakt s opojnim drogama, kažu: Ne!

Ovakvim je programima, rečeno je na potpisivanju ugovora, cilj doprinijeti boljoj kvaliteti života i većoj sigurnosti koja je u Zagrebačkoj županiji na najvišoj razini u državi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.