Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija među vodećima u Hrvatskoj

15.05.2018.

14:47

Autor: Mia Majić

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

"Hrvatska - kako dalje? Nacionalni i EU izazovi" tema je 16.-og susreta gospodarstvenika. Zagrebačka županija među vodećima je u Hrvatskoj, a s ciljem napretka i ove godine održan je još jedan susret u hotelu International.

Tradicionalno, jednom godišnje, organizira se ovakav susret s ciljem poboljšanja gospodarstva u Zagrebačkoj županiji.  Sudeći po stalnom rastu broja gospodarskih subjekata u županiji, može se zakjljučiti da u zagrebačkom prstenu znaju kako do dobre poslovne klime. Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić istaknuo je da je i ove godine za gospodarstvenike osigurano najviše novca do sada - 87 i pol milijuna kuna. Izdvojio je i ovogodišnji najveći strateški projekt - regionalni vodoopskrbni sustav. Konačno ove godine počinje s realizacijom. Vrijednost projekta je 883 milijuna kuna od čega je više od 483 bespovratnih sredstava. 89 državni proračun i isto toliko Hrvatske vode, odnosno još 44 da bi se zatvorili prihvatljivi troškovi. 

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš pak prostor za napredak vidi uz neizbježne reforme. Uzmimo dokument pred godinu ili dvije - i on bi bio dobar jer u njemu ima puno domaće zadaće koja nije obavljena. Ukoliko na ovakav način kreiramo svijest, a Zagrebačka županija dobro radi jer kao organizirano tijelo nastoji dati poticaja. Sve se to odvija u okviru nacionalne države. Prema tome, kako izgleda pravosuđe, javna uprava, itd., koliko god da ste dobri lokalno ili regionalno to ne možete preskočiti.

Zagrebačka županija na drugom je mjestu po rastu BDP-a u Hrvatskoj, čime je ušla u najrazvijeniju skupinu po indeksu razvijenosti županija, a cilj je i dalje rasti, zaključio je župan Kožić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.