Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija osigurala 7 i pol milijuna kuna za radne bilježnice

07.05.2019.

13:57

Autor: Magdalena Pongrac

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebačka županija sufinancirat će nabavu radnih bilježnica i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola za iduću školsku godinu. Sporazum o sufinanciranju župan Stjepan Kožić danas je potpisao s ravnateljima škola, gradonačelnicima i načelnicima općina.

Sa 7 i pol milijuna kuna Zagrebačka županija sufinancirat će nabavu radnih bilježnica za osnovnoškolce. Sredstva za udžbenike, prema novom zakonu, osigurat će se iz državnog proračuna pa će najesen 25 tisuća 364 đaka bezbrižno sjesti u školske klupe, rekao je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić - Prema prosječnim izračunima za prošlu školsku godinu, za ovu namjenu bismo mogli osigurati 300 kuna po učeniku, a ostalih 55, koliko do prosjeka nedostaje, osigurali bi gradovi i općine.

Koliko to znači školama, ali i roditeljima, istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Pavla Belasa u Brdovcu, Andrej Peklić - To je jedno financijsko olakšanje na početku godine kada je uvijek veliki stres i problem roditeljima razmišljati o tome kada, gdje i po kojoj cijeni nabaviti udžbenike i radne bilježnice. Ovako će sve dobiti na jednom mjestu i ostat će im koja kuna više u džepu. Točno se zna koliko što košta i troškovi će biti u potpunosti pokriveni.

Ovakva potpora omogućit će djeci jednake uvjete, bez obzira na to dolaze li iz bogatijih ili siromašnijih obitelji, a financijski će rasteretiti i gradove i općine, kazao je načelnik općine Rugvica, Mato Čičak - Naravno da je to pomoglo i svim našim načelnicima i gradonačelnicima, jer je dosad većina nas udžbenike i radne bilježnice sufinancirala iz proračuna općina i gradova tako da je ovo jedan hvalevrijedan potez.

Osim sufinanciranjem radnih bilježnica, Zagrebačka županija u školstvo ulaže i kroz energetsku obnovu školskih ustanova pa se do kraja godine očekuje obnova 5 srednjih škola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.