Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija spremna za novu školsku godinu

30.08.2018.

14:46

Autor: Krešimir Vešnik

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebačka županija ove je godine uložila oko 151 milijun kuna za obrazovanje. Osigurani su, između ostalog, besplatni udžbenici za osnovnoškolce, obnovljena je osnovna škola Bistra te područna škola Desinec, a 117 pomoćnika u nastavi nastavit će raditi s 128 učenika s poteškoćama u razvoju.

Ovu školsku godinu u Zagrebačkoj županiji pohađat će nešto više od 25.500 učenika. Za sve učenike su osigurani besplatni udžbenici, za što je Županija izdvojila 12 milijuna kuna, Mnoge općine i gradovi su svojim odlukama to proširili na način da su nabavili i dodatnu opremu u smislu radnih bilježnica ili neke druge opreme, rekao je župan Stjepan Kožić.

Udžbenici su u nekim školama već podijeljeni, u nekima će ih učenici dobiti u ponedjeljak, prvog dana školske godine, dok će podijela knjiga u Bistri i Vrbovcu kasniti.

U Bistri su završeni radovi na tamošnjoj školi vrijedni 30 milijuna kuna na kojoj je dograđeno gotovo 1.600 kvadratnih metara, Radi se o rekonstrukciji postojećeg dijela i nadogradnji novih prostora. To su radovi koji obuhvaćaju površine osnovne škole s kuhinjom i pripadajućom opremom, blagavaonicom, garderobom, sanitarnim čvorovima, spremištima, prostorom za pedagoga i logopeda, dizalom, knjižnicom, zbornicom, administrativnim prostorijama te 8 novih učionica s kabinetima, istaknuo je Kožić.

Energetski je obnovljena i područna škola Desinec u vrijednosti od oko 3 milijuna kuna.

Nastavlja se i projekt Prsten potpore u sklopu kojeg će 117 pomoćnika u nastavi raditi sa 128 učenika s poteškoćama u razvoju u 34 osnovne i srednje škole, To je program koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Za 4 godine Zagrebačka županija će dobiti 10 milijuna kuna, a ona će iz vlastitih sredstava osigurati 8 milijuna i 845 tisuća kuna, napomenuo je župan.

Ove mjere su, ističe Kožić, samo jedne u nizu kako bi županija mladim obiteljima osigurala kvalitetne uvjete za život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.