Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebačka županija trebala bi dobiti novu mrežu hitne medicinske pomoći

26.02.2019.

15:15

Autor: Magdalena Pongrac/Krešimir Vešnik

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebačka županija, potaknuta prošlogodišnjom nesretnom smrću mladića u Zaprešiću, trebala bi dobiti novu mrežu hitne medicinske pomoći. Prijedlog je prihvatila Županijska skupština na čijoj je sjednici bilo prozivanja zbog političkih pritisaka.

Nesretna smrt mladića na ulici Zaprešića, koja je prošle godine potresla zemlju, ne smije se ponoviti, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Skupština stoga predlaže povećanje mreže hitne medicinske pomoći - Mislimo kroz više godina da ta mreža nije adekvatna za broj žitelja Zagrebačke županije i mislimo da tu mrežu treba povećati, posebno broj timova T1 - rekao je Kožić.

Iako na sjednici nije bilo većih neslaganja među vijećnicima, prijepor je izazvao prijedlog o razrješenju ravnateljice Martine Glasnović s mjesta Javne ustanove Zeleni prsten. HSS-ov Stjepan Kozlina župana je prozvao zbog političkog pritiska na ravnateljicu - Iz ovog prijedloga rješenja koje je nama vijećnicima dostavljeno, vidljivo je da Upravno vijeće i župan pokušavaju prikriti stvarno stanje razloga zašto je ravnateljica dala izvanredni otkaz. Prijedlog rješenja ne sadrži sve bitne činjenice, a nama vijećnicima nisu u prilogu dostavljeni svi materijali - rekao je Kozlina. Župan je navode demantirao - Ovog časa govorimo o tome da je ravnateljica dala zahtjev za razrješenje. U zakonu stoji da ako takav zahtjev dođe Skupštini, a Skupština je to tijelo koje imenuje i razrješava, takvu odluku mora donijeti. Skupština je takvu odluku donijela i ne vidim nikakve političke pozadine tog prijedloga zaključka. 

A kako bi pokazao da se Bandićeva stranka ne slaže s hitnim postupkom o razrješenju i imenovanju Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste, sa sjednice je demonstrativno otišao Zvonko Kunić. Njegov odlazak županu Kožiću, kao ni HDZ-ovom predsjedniku Skupštine Damiru Mikuljanu, nije jasan - Moram reći da je i stranka Milan Bandić 365 dala o tom žurnom postupku svoj prijedlog za svog kandidata, no ne znam zašto svi oni pobjegli. Svi mi moramo poštovati odluku većine - poručio je župan. - Moramo i prihvatiti i to da svatko bira svoj način izričaja političkog djelovanja pa je to bio i jedan od njihovog izričaja političkog djelovanja napuštanjem skupštine - Mikuljan je zaključio.

Vijećnici su, između ostalog, uskladili Statute osnovnih škola te usvojili prijedlog Akcijskog plana Županijske razvojne strategije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.